Vijesti 09.01.2016.

(FOTO) Transparenti podrške povodom Dana RS

ČITANJE: 2 minute
novi sad za rs3
Na više lokacija u Novom Sadu danas su članovi Demokratske stranke Srbije i Pokreta Dveri postavili transparente povodom 9. janura, Dana Republike Srpske.

Na transparentima postavljenim na Mostu slobode, Petrovaradinskom mostu, na Petrovaradinskoj tvđavi, nadvožnjacima i drugim lokacijama ispisane su parole “Ponos i dika Srpska Republika” i “Moja Republika, moja Srpska”.

novi sad za rs

Potpredsjednik DSS-a Borko Ilić, koji je predsjednik Gradskog odbora te stranke u Novom Sadu, rekao je da se danas, na rođendan Srpske “mora stati složno u odbranu najmlađe srpske države”.

novi sad za rs2

-Desetine hiljada mladića je dalo život ne samo za život Srpske već i za slobodu Srbije i cijelog srpskog naroda. Drina je kičma srpskog naroda i naša budućnost je u ekonomskom, privrednom, kulturnom jedinstvu naše nacije. Republika Srpska je Pijemont Srpstva 21. vijeka i jedina zaista srpska vlada je u Banjaluci- rekao je Ilić.

Delije za Republiku Srpsku
Navijači Crvene Zvezde su na utakmici drugog kola Top 16 faze Evroplige, koju je beogradski tim igrao protiv Fenerbahčea, čestitali 9. januar, Dan Republike Srpske. Delije su takođe podsjetile i na stogodišnjicu Mojkovačke bitke.
Na tribinama u beogradskoj hali “Pionir” razvijen je transparent: “Ne može ti ništa niko, srećan rođendan Srpska Republiko”.

delije za RS

Navijači Crvene Zvezde su, takođe, uz koreografiju u bojama srpske zastave sa dvoglavim Orlom i pjesmom “Onamo, ‘namo'” obilježili i 100 godina od Mojkovačke bitke.

U pitanju je bitka na Badnji dan i Božić 1916. godine, kada je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore zaustavila austrougarsku ofanzivu i pomogla srpskoj vojsci da se povuče iz pravca Peći preko albanskih i crnogorskih planina ka Jadranskom moru i kasnije Krfu.

Ujedno, bila je to poslednja bitka Vojske Kraljevine Crne Gore, koja je kasnije postala dio Jugoslavije.

Navijači crveno-bijelih, povrh svega, obilježili s i 27 godina od osnivanja “Delija”, koji kao organizovana grupa funkcionišu od Božića 1989. godine.

50 metara dug transparent u Foči

Povodom Dana Republike Svetog arhiđakona Stefana, u Foči je postavljen transparent dugačak oko 50 metara na kome piše “Ne može ti ništa niko, Srpska Republiko!”.

Foča

Transparent je okačen na ogradu Akva parka na desnoj obali Drine i uočljiv je sa magistralnog puta Beograd – Dubrovnik.

Ovaj transparent djelo je navijačke grupe “Delije Foča” i Asocijacije mladih Foča, koji su na ovaj način svim građanima Srpske čestitali njen rođendan.

(Agencije)