Magazin 05.01.2016.

(FOTO) Tu je i mural iz Banjaluke: 25 najpopularnijih radova “ulične umjetnosti” u 2015.

ČITANJE: 3 minute
mural
Nova godina započinje retrospektivom koja sadrži najpopularnije murale koje su tokom prošle godine nastali širom svijeta. Na listi je i mural iz Banjaluke.

Kao i ranije, ova lista zavisi od čitatelja portala streetartnews.net i stranica koje su posjetili.

Iznenađujuće ili ne Banksy je opet uzeo krunu s vrlo moćnim komadom koji je naslikao u Gazi, Palestini prošlog februara. Ovaj umjetnik je i ove godine bio vrlo aktivan, tu je njegova Dismaland izložba, kao i potpuno novi komad koji se pojavio u Calaisu kao posveta sirijskim izbjeglicama.

Na drugom mjestu nalazi se još jedan mural iz Velike Britanije koji je uradio Mobstr.

Na listi se, na 21. mjestu, nalazi i mural “Ikar” iz Banjaluke koji je radio poznata ekipa “Etam Cru”, duo iz Poljske, koji čine Bezt i Sainer, diplomirani slikari Akademije primijenjenih umjetnosti Univerziteta u Lođu.

Monika Ponjavić, iz FLASTER-a, događaja u okviru kojeg je i nastao ovaj mural, rekla je ranije za BUKU da je prezadovoljna muralom, a pored murala “Traphouse” koji se nalazi u Lođu, ovo je, njoj lično, Etamov najbolji i možda idejom najznačajniji mural.

– Naravno, “Moonshine” je ljepši i zato ga svi vole, ali cilj ove vrste umjetnosti, kao i bilo koje druge, nije samo da bude lijepa, iako estetika jeste njen važan faktor. Kada smo već kod estetike, kolor šema ovog rada je tačna u milisekundu jer pored toga što odgovara okruženju u kojem je nastao ne skreće pažnju sa onog što je važno, a to su tehnika, detalji, pokret te sam narativ. Njen nedostatak agresivnosti je za svaku pohvalu. Što se same tematike i simbolike rada tiče, možda je stvar ličnog utiska i asocijacija međutim, ako uzmemo u obzir da se ovdje radi o Ikaru, što je i zvanični naziv ovog djela, stvari poprimaju jednu novu dimenziju. Svi vrlo dobro znamo taj mit- ističe Monika.

Dodaje da u Etamovoj interpretaciji poznatog mita o Dedalu i njegovom sinu Ikaru priča ima nešto drugačiji kraj.

– Umjesto na Ikariju, mjesto na kojem je, po predanju, Ikar izgubio svoj život, a koje se nalazi nedaleko od poznatog grčkog ostrva Samos, Etamov savremeni Ikar je pao na krevet i utonuo u san. Ili se iz njega upravo budi. Dakle priča ima srećan kraj i određenu simboliku koja se može u slojevima čitati kroz posmatranje i analizu ovog djela. Samim tim, stavljanje Ikara u novi kontekst daje slici određenu dozu citatnosti što je zapravo fantastičan potez koji od ovog djela stvara svojevrsni meta tekst- objašnila je Monika Ponjavić.

Možemo se nadati da će i ove godine Banjaluka dobiti murale koji će oduševiti ljubitelje “ulične umjetnosti” širom svijeta.

Pogledajte listu najpopularnijih murala na svijetu:

1. Banksy – Palestine

2. Mobstr – UK

3. Hula – Hawaii

4. Ella & Pitr – France

5. Germen Crew – Mexico

6. Blu – Italy

7. Vhils – USA

8. Felice Varini – France

9. Farid Rueda – Mexico

10. Bordalo II – Portugal

11. Hanksy – USA

12. Levalet – France

13. Pøbel – Norway

14. Spy – Spain

15. 1010 – France

16. Sainer – Portugal

17. Okuda – Spain

18. Seth – Canada

19. Oak Oak – France

20. Phlegm – Germany

21. Etam Cru – Bosnia

22. Jerkface – USA

23. Martin Whatson – USA

24. Deih – Spain

25. Invader – Tanzania

A pogledajte i neke od najbolje ocijenjenih murala:

Banksy – Palestine

MURAL PALESTINA

Mobstr – UK

MURAL UK

Hula – Hawaii

MURAL HAVAI

Germen Crew – Mexico

mural meksiko

Levalet – France

mural francuska

Etam Cru – Bosnia

mural bih

(Buka)