Magazin 18.09.2015.

(FOTO) U Bangkoku otvoren muzej posvećen korpuciji

ČITANJE: 2 minute
tajland1
U Bangkoku je otvoren muzej posvećen korupciji kako bi se osudila praksa davanja mita vladinim funkcionerima.

“Muzej tajlandske korupcije”, koji je osmislila jedna nevladina organizacija koja se bori protiv te društvene pojave koja razara politički život zemlje, sadrži statue u prirodnoj veličini pohlepnih službenika koje podsjećaju na nedavne korupcionaške afere, skulpture vreća s novcem i slike korumpiranih političara.

tajland2

“Tajland je zemlja sa kulturom klijentelizma. Sa korupcijom se suočavaju generacije i ljudi su se već navikli na nju”, objasnio je za AFP jedan od organizatora Mana Nimitmongkol.

On je objasnio da Tajlanđani imaju komplikovani odnos prema ovom fenomenu koji nagriza politiku, pravni i ekonomski sistem kraljevine koja se prema godišnjem izvještaju međunarodne nevladine organizacije Transparensi internešnel (TI) o korupciji, nalazi na 85. mjestu liste od 175 zemalja.

“Željeli smo da napravimo ovaj muzej kako bismo dali do znanja korumpiranim funkcionerima da je ono što su učinili loše, te da će po tome ostati upamćeni i da im tajlandski narod to nikada neće zaboraviti, niti oprostiti”, naveo je Nimitmongkol.

Eksponati podsjećaju posjetioce na konkretne skandale. Na sredini jedne sale, nalazi se bista muškarca koji guta potporne grede koja nosi naslov “Ukusni obrok policajca”.

Prije nekoliko godina, više od 160 miliona dolara potrošeno je za izgradnju 400 policijskih stanica koje nikada nisu sagrađene.

Istraga je vodila do Sutepa Taugsubana, tadašnjeg zamjenika premijera, koji je prošle godine poveo kampanju protiv vlade Jingluka Šinavatre koja je, takođe, prikazana u muzeju. Naime, njeni politički protovnici je optužuju za korpciju u slučaju subvencija uzgajivačima pirinča.

Cilj organizatora postavke je da probude javnost: “Svaka skulptura ilustrije jedan slučaj korupcije koji je izazvao ogromnu štetu zemlji”.

Preuzevši vlast u maju 2014. godine, tajlandska hunta je obećala da će se boriti svim sredstvima protiv korupcije i da će krivce privesti pravdi.

(Agencije)