Magazin 16.09.2015.

(FOTO) U Banjaluci otvoren filmski festival o osobama sa invaliditetom

ČITANJE: 1 minuta
01
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu Republike Srpske Milica Kotur otvorila je večeras u Banjaluci Peti filmski festival o osobama sa invaliditetom.

Koturova je rekla da festival radi na rušenju predrasuda prema osobama sa invaliditetom, te da filmovi predstavljaju ove osobe na način na koji to zaslužuju.

“Kroz filmove vidimo njihove strahove, slabosti, prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju, ali i njihovu borbu, ambicije, planove i želje”, rekla je Koturova na otvaranju festivala.

Ona je dodala da je Ministarstvo prosvjete i kulture prepoznalo značaj ovog festivala, koji nema samo umjetničku, već i ljudsku vrijednost.

“Prenosi poruku da smo svi isti i da zaslužujemo jednake mogućnosti da bismo ostvarili svoje potencijale”, istakla je Koturova.

02

Direktor Festivala Ognjen Ranisavić rekao je da je cilj festivala podizanje svijesti građana o potrebama i stanju osoba sa invaliditetom.

“Moto festivala je ‘Mijenjajmo svijest’ i upravo to nam je osnovni – cilj da se osobe sa invaliditetom prikažu na afirmativan način”, rekao je Ranisavić i dodao da je festival revijalnog karaktera.

Portparol festivala Dušica Lipovac rekla je da će na festivalu biti prikazana 24 filma iz Grčke, Brazila, Velike Britanije, Turske, BiH, Srbije i drugih zemalja.

Festival, koji će trajati tri dana, održava se u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne”.

Organizator festivala je Humanitarna organizacija “Partner” uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

(Agencije, Foto: Srna)