Magazin 18.12.2015.

(FOTO) Ugovor koji je ova baka potpisala u 90-oj godini će vas ostaviti bez teksta

ČITANJE: 1 minuta
BABA
Francuskinja Žana Kalman je žena koja će u istoriji ostati upamćena kao jedna od najdugovečnijih osoba na svetu, pošto je poživjela 122. godine. Ona je rođena 1875, a umrla 1997. godine i čitav svoj život provela je u gradu Arlu.

Tokom svih tih godina, Žana je imala običaj da kaže da se ona takmiči sa Metuzalemom, koji je simbol dugovečnosti.

Pored toga što je bila živi svjedok brojnih istorijskih dešavanja, ona će ostati upamćena i po jednom ugovoru.

Naime, radi se o tome da je Kalmanova 1965, kada je imala 90 godina, potpisala ugovor sa advokatom Andre Francisom Rafrejom.

Po tom ugovoru, advokat se obavezao da joj plaća 2.500 franaka mesečno, a on bi nakon njene smrti dobio njen stan, pošto ona nije imala naslednika. Advokat je 1965. imao 47 godina i svoje obaveze je uredno izvršavao.

Međutim, ono na šta on sigurno nije računao jeste da će Kalmanova živjeti duže od njega!

1997. godine advokat je preminuo, a do te godine on joj je platio iznos od oko 180.000 dolara, što je dvostruko više od vrjednosti njenog stana.

Posle Rafrejove smrti, njegova supruga je nastavila da plaća mesečnu nadoknadu Kalmanovoj. Inače, Kalmanova, koja je nadživela svoju ćerku i unuka i koja je bila upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svetu, izjavila je da je za njenu dugovečnost “odgovoran” način ishrane i života.

BABA 3

 

(NN)