Vijesti 27.10.2017.

(FOTO) Vatrogasci izveli pokaznu vježbu povodom godišnjice zemljotresa

ČITANJE: 2 minute

Povodom godišnjice katastrofalnog zemljotresa koji je, na današnji dan 1969. godine, pogodio naš grad, pripadnici profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banja Luka izveli su danas pokaznu vježbu za učenike OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“.

Tom prilikom, prikazana je savremena oprema, ali i vrhunska obučenost i utreniranost banjalučkih vatrogasaca. Oni su izveli vježbu spasavanja djece iz škole u vanrednim situacijama kao što je zemljotres.

– Izuzetno sam zadovoljan ovom vježbom. Naš cilj nije bio samo da provjerimo obučenost naših vatrogasaca već i da vidimo spremnost zaposlenih u školama kako i za koliko vremena mogu izvesti učenike na bezbjednu lokaciju u slačaju vanrednih okolnosti. Ovdje je bilo riječi o uočenom akcidentu nakon zemljotresa, o čemu su obaviješteni vatrogasci koji su za 4,5 minute stigli iz vatrogasnog doma – rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedeinice.

Direktor OŠ „Vuk S. Karadžić“ Tatjana Vilendečić, podsjetila je da je ova škola izgrađena 1970. godine, neposredno nakon zemljotresa i da je bila poklon Skoplja Banjoj Luci i da je tada nosila ime „Mirko Višnjić“.

– Poslije zemljotresa škola je bila dislocirana u Crikvenicu, a nakon izgradnje ove škole učenici su se ovdje vratili. Škola je prizemna, sa širokim hodnicima i omogućava brzu evakuaciju. Za samo dvije minute i 40 sekundi uspjeli smo tokom vježbe da evakuišemo učenike, a upravo jedan od ciljeva ove vježbe jeste da se djeca što prije izvuku iz škole u slučaju nesreće. Mi smo se dobro pripremili za vježbu i sve je proteklio u najboljem redu – naglasila je Vilendečić.

Inače, banjalučki vatrogasci su sličnu pokaznu vježbu izveli i u četvrtak u dvorištu OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Lazarevu.