Vijesti 24.10.2015.

(FOTO, VIDEO) Najjači uragan u istoriji: Patriša čupala drveće i nosila automobile!

ČITANJE: 2 minute
Uragan Patrisa

Jedan od najsnažnijih uragana u istoriji, nazvan Patriša, pogodio je pacifičku obalu Meksika i napravio haos.

Iako je uragan u jednom momentu nad okeanom razvijao brzinu od 322 kilometra na sat, počeo je postepeno da slabi. Opao je na kategoriju dva, ali još proizvodi vjetrove koji duvaju brzinom od 210 kilometara na sat, što predstavlja ekstremnu opasnost, upozorili su meteorolozi.

Uragan je čupao drveće, odnosio automobile, dok je na hiljade ljudi bilo prisiljeno da napusti svoje kuće, ali nije bilo izveštaja o žrtvama i vlasti su saopštile da šteta nije tako katastrofalna, kao što su se pribojavali, prenosi Rojters.

http://twitter.com/Breaking911/status/657705918017228801/photo/1

Uragan je udario u pojas slabo naseljene obale, nedaleko od popularne plaže Puerto Valjarta, gde je evakuisano 15.000 turista. Dijelovi grada su poplavljeni, iako je izbjegao najgore udare izuzetno snažne oluje.

Turisti i stanovnici su nalete uragana proveli u skloništima i nadali se da on neće pričiniti toliko štete, kao što je to bilo na Havajina i Filipinima 2013. godine, kada je na Filipinima poginulo 7.300 ljudi.

Dok je još bio nad morem, uragan je imao kategoriju pet, sa vjetrovima koji su bjesnili brzinom od 322 kilometra na sat, što je bio najjači uragan ikad u zapadnoj hemisferi.

Vlasti su kazale da je luka ostala relativno netaknuta, pretrpela je samo manju štetu, kao što su pala stabla. Službe bezbjednosti dozvolile su grupi od oko 200 turista da se vrate u svoje hotele.

http://twitter.com/Alex_Verbeek/status/657863740830928896/photo/1

Meksički predsjednik Enrike Pena Nijeto ranije je u jednom radijskom intervjuu rekao da je teško predvidjeti kolika će šteta biti od ove strašne oluje koja se vidjela i iz svemira, ali su se i meksički i američki zvaničnici složili da bi taj uragan mogao da uzrokuje  katastrofalne štete.

(Kurir)