Magazin 27.10.2020.

(Foto vremeplov) Oporavak Banjaluke nakon razornog zemljotresa

ČITANJE: 2 minute

Danas se navršila 51 godina od kada je Banjaluku pogodio katastrofalni zemljotres koji je iza sebe ostavio pustoš, a život je izgubilo 15 ljudi, dok je 1.117 lica bilo lakše ili teže povrijeđeno.

Prema podacima seizmologa Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Banjaluku su 26. i 27. oktobra 1969. godine pogodila četiri jaka zemljotresa.

Glavni udar desio se u nedjelju ujutru, 27. oktobra u 8.10 časova jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, a dan ranije prethodila su mu dva jaka zemljotresa u 15.36 časova jačine 5,6 stepeni Rihterova i u nedjelju 2.55 časova jačine 4,8 stepeni po Rihteru.

Poslije glavnog udara 27. oktobra, uslijedio je naknadni udar u 8.53 časova jačine 4,7 jedinica Rihterove skale.

Grad je ostao devastiran, a ogromna materijalna šteta bila je pričinjena na 86.000 stambenih jedinica, 266 školskih objekata, 152 zgrade javne uprave i administracije, 146 kulturnih ustanova, 133 zdravstvena objekta i 29 socijalnih ustanova.

Banjaluka je ostala bez struje i vode, a vojska je zajedno sa građanima raščišćavala ruševine i oslobađala zatrpane. Pomoć je stizala sa svih strana, ljudi su danima bili na ulicama, jer su mnogi ostali bez svojih domova.

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Evrope i svijeta, Banjaluka je ponovo stala na noge, razvijala se i postala savremen grad, univerzitetski, privredni, finansijski, politički i administrativni centar.

Nakon zemljotresa koji je 1969. godine u potpunosti poremetio svakodnevnicu grada na Vrbasu, Banjalučani su se polako vraćali “rutinskim” poslovima te se organizovali kako bi i u neuslovima u kakvim su se našli uspjeli pružati usluge bez kojih se teško može.

Tako su đaci nastavili školovanje u improvizovanim učionicama, frizeri, obućari, poštari, mesari (naslovna fotografija) pa čak i gradska biblioteka preselili su se u otvoren prostor…

nakonzembl4

Jedinstvena škola u svijetu – Učionice u željeznim vagonima (Banjaluka 28. I 1970.)

nakonzembl3

U Veldenu u Austriji je za tu priliku formirana škola “Banjaluka” sastavljena od blizu 130 učenika trećih i četvrtih razreda

nakonzembl6

Njemački humanitarci na djelu

nakonzembl7

Poštari su i tih dana obavljali svoj posao

nakonzembl8

Mnogi su ostali bez doma

nakonzembl9

Nakon zemljotresa stigla je poplava

nakonzembl10

Škoti su prevalili dug put da pomognu

nakonzembl11

Urednost prije svega, čak i u vrijeme zemljotresa!

nakonzembl12

Prenoćište

nakonzembl13

Neko vrijeme se živjelo u vagonima

nakonzembl14 nakonzembl15 nakonzembl16

Narodna biblioteka “Petar Kočić” u šatoru (Novembar 1969. godine)

nakonzembl17

Ispred tvrđave Kastel u poljskoj kuhinji pripremani su obroci za ambasadore velikog broja država, koji su u jesen 1969. godine posjetili razrušenu Banjaluku.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: zemljotres