Vijesti 13.05.2016.

(FOTO) Zbogom, Gračanice: Od svetinje iz 13. vijeka ostao samo krst

ČITANJE: 1 minuta
Valjavska-Gracanica-v

Manastir Svetog arhangela Mihaila u selu Tubravić kod Valjeva, poznat kao Valjevska Gračanica, u potpunosti je pod vodom. Od lijepe građevine danas je ostao samo krst.

Od kako je krajem prošle godine počelo punjenje vještačkog jezera “Rovni” stanovnici ovog mjesta neprestano apeluju da će se manastir naći pod vodom.

Ovih dana su se njihovi strahovi i obistinili, jer je od crkve ostao samo krst koji viri iz jezera, kao neka vrsta posljednjeg pozdrava svetinje koje uskoro više neće biti.

Manastir, koji je izgrađen u 13. vijeku, uskoro će se u potpunosti naći pod vodom, a vjernici i sveštenici već nedjeljama tim povodom organizju proteste ispred zgrade Vlade Srbije. Tada se organizuju i posebne litije na kojima se mole za spasenje Gračanice.

Izgradnja sporne brane otpočeta je 1987. godine. Vjernici su se godinama protivili završetku izgradnje brane i akumulacije, s obzirom na to da će se Valjevska Gračanica, nakon punjenja jezera, naći pod vodom. U avgustu prošle godine iznesen je ikonostas i predat Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Krajem tog mjeseca je dvadeset vjernika uhapšeno, jer su se oglušili o zabranu prilaska području brane i akumulacije “Rovni” pokušavajući da uđu u manastir.

Gepostet von Ваљевска Грачаница – Valjevska Gračanica am Donnerstag, 12. Mai 2016

(24 sata.rs)