Magazin 23.11.2016.

Fotografije pričaju životne priče

ČITANJE: 2 minute

Fotografija prenese mnogo više utisaka nego izgovorene riječi. S obzirom na to da smo imali i temu “lajf” u okviru nje imamo baš upečatljive snimke gdje su u djeliću sekunde nastajale priče o osobi koje su na fotografiji, ali i o destinaciji gdje je to snimljeno.

Ovako se na 10. Međunarodni salon fotografija Banjaluka 2016. osvrnuo član žirija ove manifestacije Milorad Kašćelan.

Banjalučani su već navikli da svake jeseni u Banskom dvoru Kulturnom centru posjete salon fotografije gdje za samo nekoliko minuta razgledanja dobiju priliku da zaplove u nove predjele, upoznajući dirljive prizore iz života raznih ljudi.

– Svaka fotografija je priča za sebe. Ove godine su, kao i prethodnih zastupljene slobodna tema u kolor i crno-bijeloj tehnici, kao i tema “lajf”. Od velikog broja pristiglih radova žiri je odabrao one koji su se našli na salonu, a one koji su se izdvojili svojim kvalitetom je i nagradio – kaže Kašćelan.

Iako je riječ o Desetom međunarodnom salonu fotografije Kašćelan ističe da su sa ovom pričom krenuli mnogo ranije.

– Međunarodne izložbe dijapozitiva organizujemo već 24. godinu zaredom u Banskom dvoru Kulturnom centru. Međutim, prije deset godina to je preraslo u salon fotografije – podsjetio je Kašćelan.

Ove godine publici u Banskom dvoru dostupne su fotografije 200 autora iz 50 zemalja.

– Godinama imamo podršku najznačajnijih fotografskih asocijacija u svijetu kreativne fotografije. Među njima je FIAP – Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost. Najeminentniji autori iz svijeta fotografije se odazivaju na poziv za naš salon – naglašava Kašćelan.

Inače, izložba je rađena u saradnji sa Univerzitetskim foto-kino klubom Banjaluka.

Paralelno sa ovom postavkom u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra nalazi se još jedna, izložbe fotografija Foto BiH 2016.

Svi koji žele da pogledaju ove zanimljive i kvalitetne fotografije sa obje postavke mogu to da učine do 5. decembra.

Planovi

– Pripremamo još izložbi koje ćemo organizovati u skorije vrijeme. Možda već krajem ove godine ili eventualno početkom sljedeće održaćemo klupsku izložbu fotografija. Riječ je o postavci djela članova našeg kluba, a na proljeće nas očekuje međunarodna fotografska manifestacija – najavio je Milorad Kašćelan.

(Glas Srpske)