Biznis 07.04.2016.

Fotografišite treptajem: Samsung patentirao pametna sočiva s ugrađenom kamerom

ČITANJE: 1 minuta
pametna sociva
U budućnosti mogli bismo nositi pametna kontaktna sočiva poput onih koje koriste tajni agenti u filmovima. Samsung je objavio kako mu je odobren patent u Južnoj Koreji za kontaktna sočiva koje projektuju slike direktno u oku onoga ko ih nosi.

U sočiva je ugrađena kamera i senzori koji se kontrolišu treptanjem, prenosi blog SamMobile. Također, imaju antene koje šalju sadržaj na vanjski uređaj poput pametnog telefona za obradu. Samsung je počeo razvijati pametna kontakt sočiva kako bi napravio bolji ugođaj od onog koji korisnicima imaju noseći Google naočale. Sočiva će imati zaštitu, ali će vidljivost kroz njih biti bolja.

Davanje naredbi treptanjem nije potpuno van granica mogućeg. Postojao je dodatak na Google naočalama koji je omogućavao korisnicima da fotografišu treptajem.

Samsung nije jedina firma koja je zainteresovana za pravljenje pametnih kontakt sočiva. Google posjeduje dva patenta kontakt sočiva s fleksibilnom elektronikom i senzorima koji čitaju hemikalije u suznoj tečnosti oka osobe koja ih nosi, te određuje nivo šećera u krvi.

Samsung je aplicirao za ovaj patent 2014. godine, iste kada je Google dobio dozvolu za patent u SAD-u.

To što je Samsung dobio dozvolu za patent, ne znači da će napraviti proizvod jer mnogi nikada ne ugledaju svjetlost dana iako su dobili sve potrebne dozvole.

(Klix)