Svijet 07.02.2023.

Francuski časopis “Charlie Hebdo” izazvao bijes zbog karikature o katastrofi u Turskoj

ČITANJE: 2 minute

Francuski satirični časopis Charlie Hebdo se ponovo našao na udaru kritika zbog karikature koju su objavili povodom razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju.

Na Twitter nalogu magazina je kao crtež dana podijeljena karikatura umjetnika Juina koja prikazuje srušenu zgradu, oštećeni automobil i hrpu ruševina s natpisom: “Nema potrebe za slanjem tenkova”.

Umjetnik se očigledno referirao na to što je zemljotres pogodio dio Turske i Sirije u kojem žive Kurdi, a s kojima se turska vlast već godinama bori.

Korisnici društvenih mreža su iskritikovali magazin zbog ismijavanja katastrofe, koja je odnijela hiljade života i povrijedila desetine hiljada stanovnika dvije države.

Korisnici Twittera su ukazali na to da je ilustracija “bezosjećajna”, napravljena u “lošem ukusu” i da prevazilazi prihvaćeni prag “pametnih šala i crnog humora”. Mnogi su također istaknuli da “treba ima hrabrosti za ovako nešto u trenutku dok brojna djeca i dalje leže ispod ruševina”.

Neki političari, kao što je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika, također su se oglasili na Twitteru kako bi osudili karikaturu.

“Moderni varvari! Gušite se u svojoj mržnji i ljutnji”, tvitao je on.

Reagovao je i turski pisac i novinar Mustafa Akyol, koji je karikaturu nazvao “potpuno odvratnom”.

“Kakav užasan nedostatak empatije, humanosti, a također i tog čuvenog francuskog koncepta civiliizacije”, napisao je on.

Nakon što je magazin objavio karikaturu na Twitteru, ova društvena mreža je preplavljena osudama te umjetničke zamisli, a mnogi postavljaju fotografije, kojima žele poniziti Charli Hebdo.

Oznake: Šarli Ebdo