Svijet 24.07.2021.

Francuski parlament usvojio zakon o suzbijanju radikalnog islamizma

ČITANJE: 2 minute

Nakon mjeseci rasprava, zastupnici francuske Nacionalne skupštine u petak su izglasali kontroverzni zakon koji bi trebao suzbijati radikalni islamizam i “jačati načela republike”, no nezadovoljni su i tužbe najavljuju i desnica i ljevica.

Zakon nazvan “Poštivanje načela Republike”, prihvaćen glasovima 49 zastupnika uz 19 protiv i pet suzdržanih, olakšava raspuštanje udruga koje dovode u pitanje francuske vrijednosti, prenosi agenciija France presse.

Zakon sadrži niz mjera koje trebaju osigurati neutralnost javnih usluga, suzbijati govor mržnje na internetu, štititi dužnosnike i nastavnike, pojačano kontrolirati udruge, osigurati bolju transparentnost rada bogomolja i načina njihova financiranja. Poseban niz mjera tiče se obitelji: borbu poligamije i prisilnih brakova te protiv potvrda o djevičanstvu, prenosi Hina.

Predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada žele suzbiti utjecaj radikalnog islamizma na mlade i ranjive ljude u nekim džamijama, na mreži i oko škola.

Macron je taj novi zakon najavio u listopadu i obećao je suzbijati islamistički separatizam nakon niza napada u kojima je od 2015. ubijeno više 265 ljudi.

“Zakonom dobivamo sredstvo borbe protiv onih koji se koriste religijom da bi vrijednosti Republike dovodili u pitanje”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, kako prenosi agencija dpa.

Premijer Jean Castex redovito je isticao da zakon nije uperen protiv religije, no kritičari zamjeraju što tekst sadrži elemente koji u nepovoljan položaj dovode dio muslimanske populacije.

“Nikad nećemo izjednačiti radikalni islamizam s muslimanima i vjerujemo da su muslimani među prvim žrtvama te ideologije”, rekao je Castex lani u intervjuu za Le Monde.

Dnevni list Le Figaro piše da će se na taj zakon Ustavnom sudu žaliti i političari ljevice i desnice.

Zastupnici ljevice i desnice glasali su protiv, ali iz različitih razloga. Socijalisti smatraju da zakon ne poštuje udruge, a desnica misli da je zakon mlak i sadrži nekakve “mjerice” bez istinskih ambicija da se “stane na kraj islamistima”.

Krajnja desnica suzdržala se od glasanja.

Tekst zakona već su napadali pojedini čelnici i islamistički pokreti iz inozemstva, a posebno turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan što je dolilo ulje na vatru postojećih geopolitičkih trzavica i napetosti između Pariza i Ankare.

Rasprava o laicitetu i mjestu islama u Francuskoj redovito vodi u polemike o nošenju ili zabrani hidžaba, o posebnim školskim programima ili posebnim bazenima samo za žene te slično.

Broj stanovnika muslimanske vjeroispovijesti u Francuskoj snažno je porastao i danas iznosi 9 posto ukupne populacije.

(SB)

Oznake: Francuska, islamizam