Vijesti 23.10.2015.

Francuski pukovnik: Kosovu nije mjesto u Unesku

ČITANJE: 1 minuta
ogar
Bivši komadant specijalne francuske jedinice u sastavu Kfora, pukovnik Žak Ogar izjavio je da Unesko ne treba da primi u svoje članstvo Kosovo, jer mu tu nije mjesto.

“Imam poruku za UNESKO – nemojte da ustuknete pod pritiskom jer isti koji su rušili i spaljivali, danas žele u UNESKO. Kosovu tamo nije mjesto”, rekao je Ogar.

Kako podsjećaju beogradski mediji, Ogar, oficir i plemić, je 1999. spasio manastir Devič kod Srbice i sestrinstvo u njemu, iako to nije bio primarni zadatak specijalne francuske jedinice kojom je komandovao.

Za svoj nesebičan i hrabar čin Ogar, inače dvanaesta generacija vojnika u svojoj porodici, odlikovan je Ordenom Svetog Save.

Pukovnik Ogar za koga kažu da je “hrišćanski oficir”, nakon 26 godina službe, po povratku sa Kosova, odlučio je da uniformu okači o klin.

“Srpska kulturna baština, koja je svjetska, na Kosovu mora biti spasena. Albanci i njihova vlast imaju dvije priče. Jednu za svijet po kojoj su dobri i brižni, a drugu na Kosovu, tamo gdje je pravi život. A tamo oni ne štite crkve i manastire, već ih uništavaju”, poručuje francuski pukovnik.

On još navodi da, “kada je vidio kako se ruše srpski manastiri, to nije mogao da istrpi”.

“Toliko vijekova i istorije na jednom mjestu. Kosovo nije samo ispunjeno srpskom baštinom, već je upravo zbog nje jedna od evropskih kolijevki hrišćanstva”, kaže Ogar.

(Agencije)