Magazin 25.01.2016.

Frizer i berberin: Čika Božo uticajniji od nekih političara

ČITANJE: 2 minute
frizer bozo
Gotovo da nema muške glave u gradu koja nije barem jednom ošišana u frizerskom salonu Bože Božića, koji se ovim poslom bavi već 43 godine.

Iako se penzionisao i salon prepisao kćerki, mušterije koje je šišao četiri decenije i dalje zahtijevaju da ih upravo on šiša ili brije i dalje, pa skoro svakodnevno svraća u salon i ošiša poneku staru mušteriju. Kaže da često ode i u kućnu posjetu ljudima koji su se decenijama šišali u njegovom salonu.

Vješte ruke i makaze ovog majstora frizirale su mnoge: ljekare, političare, vojnike, ali i zatvorenike, a minulih godina mijenjali su se i razni trendovi. Ono što se nije nikada promijenilo je vedar duh čika Bože, kojeg tako odmila zovu njegove mušterije, iako neke imaju i preko 50 godina.

-Počeo sam da radim 1973. godine, nakon što sam završio frizerski zanat i odslužio vojsku. Nije bilo lako u početku, ali danas mogu ponosno reći da bih ponovo radio isti posao, jer sam kroz njega upoznao mnoge ljude i ostvario brojne kontakte. Neki prijatelji mi u šali kažu da čika Božo može da urgira u istom rangu kao i neko od uticajnih političara- priča nam Božo.

On je i jedan od rijetkih berbera u gradu, a neki kod njega godinama se briju više puta sedmično. Božo šiša i neke žene koje imaju kratku kosu.

-Dok sam služio vojsku, bio sam brico, pa sam znao i po 100 vojnika dnevno ošišati. Jednom mi je došla grupa vojnika koji su imali vaške. Nisam ih šišao, već poprašio prahom protiv vaški pa tek onda sredio, a svaki od njih častio me je kutijom cigareta- priča Božo.

Za dobrog frizera potrebno je prije svega umjeti dobro šišati, ali uz sve to i ostaviti dobar utisak, biti raspoložen, saslušati mušteriju, ali i znati podnijeti kritiku. Danas, kako tvrdi, nema mnogo dobrih frizera jer mnogi od njih šišaju električnom mašinom, dok on 90 odsto mušterija šiša makazama.

-Onima koji su dolazili kod mene na praksu znao sam reći da u autobusu pogledaju oko sebe i sami procijene da li je nekoga ošišao frizer ili supruga kod kuće. Izuzetno se mora voditi računa u urednom podšišavanju i da oko ušiju sve bude izbrijano i sređeno- ističe on.

Dešavalo mu se i da neko traži frizuru koja mu ne stoji, a ukoliko ne uspije da ga odgovori, on mu ispuni želju kako kasnije ne bi pravio takve greške.

-Dobar frizer prepoznaje po obliku glave kako treba nekoga da ošiša i tada nikada ne može pogriješiti s frizurom- zaključuje Božo.

(NN)