Sport 19.05.2022.

Fudbalom protiv diskriminacije

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je odigrana utakmica između fudbalskih timova djevojaka banjalučkog Daun sindrom centra i Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske pod nazivom “Fudbalom protiv stigme”.

Cilj utakmice, koja je odigrana u dvorani kampusa Univerziteta u Banjaluci, jeste da se svi izbore sa diskriminacijom lica sa Daunovim sindromom i diskriminacijom žena uopšte, te da se pokaže da i djevojke sa Daunovim sindromom mogu igrati fudbal rame uz rame sa heroinama koje su se prethodne dvije godine borile protiv virusa korona.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je novinarima da je svrha današnjeg druženja da se skrene pažnja na to da treba svi da budu ravnopravni i pomažu jedni drugima.

“Koliko god sam ja pomogao njima, oni su više pomogli meni jer sam mnoge stvari shvatio družeći se sa njima – da svi imamo vrline i mane i da treba da uživamo ovakvi kakvi jesmo i da ne patimo za onim što nismo i što nemamo”, rekao je Đajić, koji je i ambasador lica sa Daunovim sindromom i pokrovitelj utakmice.

On je naglasio da je i društvena zajednica uradila mnogo za lica sa Daunovim sindromom, ali i za druge oboljele osobe u Srpskoj.

“U Srpskoj postoje rijetke bolesti, te Fond za liječenje djece u inostranstvu, gdje se izdvajaju ogromne svote novca i to je velika stvar koju je uradilo rukovodstvo Republike Srpske”, naveo je Đajić i naglasio da je važno da zajednica izdvaja sredstva za stručnjake koji se brinu za ovu djecu, te da se omoguće veća primanja porodicama oboljele djece.

Đajić je najavio za septembar međunarodni miting u Banjaluci, potom u Beogradu promociju filma o licima sa Daunovim sindromom, te otvaranje kafe-poslastičarnice u Banjaluci u kojoj bi radile ove osobe.

Prema riječima direktora Daun sindrom centra Banjaluka Zorana Jelića, na ovaj način se žele podstaći lica sa Daunovim sindromom da se sama izbore za stvaranje ličnog identiteta.

Jelić je naglasio da je Đajić tokom ovih godina, posebno u vrijeme pandemije virusa korona, brinuo o njihovom zdravlju i trudio se da budu društveno vidljivi.

Kapiten ženskog tima UKC-a Slavica Zeljković zahvalila je svima koji su omogućili današnji događaj, te navela da se na ovaj način pomaže ovoj djeci da u borbi protiv stigme pronađu svoje mjesto pod suncem.

Ona je naglasila da svako druženje sa osobama sa Daunovim sindromom oplemenjuje zaposlene u UKC-u.

Pjevačica Milica Pavlović, kapiten djevojaka Daun sindrom centra Banjaluka, rekla je da je važno poslati poruku da diskriminacija ne treba da postoji ni na kojem nivou.

“Svi smo ljudi od krvi i mesa i treba da se volimo i stvaramo lepe uspomene i došla sam u Banjaluka da dam svoj doprinos tome”, rekla je Pavlovićeva.

(Srna)