Politika 22.03.2019.

FUNKCIONERI PISALI PAVIĆU: Ako Radović hoće u opoziciju, neka osnuje novu stranku i ostavi DNS na miru

ČITANJE: 3 minute

Grupa poslanika DNS u Narodnoj skupštini Srpske, članova Predsjedništva i Glavnog odbora stranke uputila je pismo lideru Marku Paviću u kome traže da reaguje na izjave pojedinaca u partiji koji prizivaju odlazak DNS u opoziciju i sukobe sa koalicionim partnerom SNSD.

Ova grupa, čiji je interes očigledno ostanak u vlasti i dobri odnosi sa Miloradom Dodikom, posebno se osvrnula na predsjednika Gradskog odbora DNS Banjaluka Milana Radovića.

– Ni danas nam nije jasno čija je ideja bila da se na izbornu skupštinu DNS u Banjaluci pozove gospodin Draško Stanivuković koji nas je u svom obraćanju ponizio kao ljude i kao političare. Mediji su u drugi plan stavili našu izbornu skupštinu, a isforsirali Stanivukovićev govor u kome je blatio i nas i aktulenu vlast u Republici Srpskoj. Onaj ko je pozvao Stanivukovića na taj skup, pa makar to bio i gospodin Milan Radović, morao je biti svjestan posljedica, osim ako to nije učinio svjesno. Ako gospodin Radović hoće u opoziciju, ako se u njegov politilki koncept ne uklapa DNS kao dio vladajuće koalicije, ako je njegov izbor politika koju zastupaju opozicija i gospodin Stanivković, onda neka formira svoju stranku i neka zajedno s njim vodi svoje privatne ratove s kim god i protiv koga god želi, ali mimo nas – navodi se u pismu upućenom Paviću 15. marta, a čiji je faksimil u posjedu Srpskainfo.

Dodaju da su Pavića i ranije upozoravali da Radović mjesecima nastupa s pozicije koje su oštro suprotstavljene aktuelnoj vlasti i u javnosti se stvara slika da je to, zapravo, politika DNS.

– Mišljenja smo da Radović mora jasno reći da li će slijediti stavove vas kao predsjednika i organa stranke ili svoje stavove. Te stvari se moraju istjerati na čistac, isto kao i neodgovorne izjave pojedinih naših članova koji u medijima najavljuju obačun sa Miloradom Dodikom i to u trenutku kada traju pregovori sa SNSD o podjeli pozicija u javnim preduzećima – navode u pismu.

Prema njihovim stavovima, negativan uticaj na stranku, na odnose sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem i SNSD ima i povratak Budimira Balabana u DNS. Mišljenja su da je taj potez trebalo odgoditi za period nakon razgovora o podjeli javnih preduzeća u Srpskoj.

– Međutim, i taj događaj je došao kao kamen spoticanja sa SNSD, a potom je uslijedilo i kadriranje te ekipe i medijska priprema kako bi gospodin Balaban kompenzovao svoj dolazak u DNS direktorskom pozicijom u JP “Putevi RS”, na člijem je čelu čovjek koji je podigao stranku na Romaniji i cijeloj Hercegovini, gospodin Nenad Nešić. Nije to bilo pošteno prema Nešiću, a još poblematičnije je ako je neko iz stranke Balabanu, iza leđa nas i Nešića, obećao tu poziciju. Kakvu takvim postupcima šaljemo poruku ljudima koji su postigli najbolji rezultat i koji stranku u svojim regijama drže na svojim plećima, što je slučaj sa Nešićem – navode članovi DNS u pismu Marku Paviću.

Pitaju se znači li to da Nešića treba kazniti za “dobar rezultat i sve što je učinio za stranku, a nagraditi on koji na prošlim izborima nisu donijeli ni jedan glas”.

– Znači li to da su pojedinci u DNS, poput gospodina Ognjena Tadića, pretplaćeni na stranačke funkcije iako su cijeli ovaj period, koji su obilježili žestoki udari na DNS, za razliku od Nešića, bili u mišijoj rupi i sa sigurne distance pratili razvoj događaja. Gospodine predsjedniče, pitamo vas da li je to slučajno ili je u pozadini nešto savim drugo. Uvjereni smo da se ovaj problem mora staviti pred stranačke organe i da se mora zauzeti jasan stav u vezi našeg budućeg političkog rada – navode u pismu.

Kako Srpskainfo saznaje, ovo je samo jedno od pisama sličnog sadržaja koja su u posljednje vrijeme upućena Marku Paviću, ali on ni na jedno od njih nije reagovao.

(Srpskainfo)