Vijesti 17.01.2016.

FZO RS: Trudnice, porodilje i djeca u RS ne plaćaju participaciju

ČITANJE: 1 minuta
fzo
Trudnice, porodilje i djeca do 15 godina ne plaćaju participaciju, što znači da sve usluge zdravstvene zaštite koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje za njih u potpunosti plaća Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO), saopšteno je danas iz ovog fonda.

-Navodi koje su prenijeli pojedini mediji da od 1. januara trudnice plaćaju participaciju nisu tačni, jer nije bilo nikakvih promjena, niti su planirane- ističe se u saopštenju.

Trudnicama, porodiljama, djeci i još nekim najugroženijim i najosjetljivijim kategorijama uvijek se ovjeri zdravstvena knjižica, čak i kada za njih nije uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje.

-Važno je jedino da budu prijavljeni na osiguranje. Na ovaj način u Republici Srpskoj obezbijeđeno je da najosjetljivijim kategorijama stanovnika uvijek bude dostupna zdravstvena zaštita- dodaje se u saopštenju.

Na listama lijekova Fonda nalaze se i oni koje koriste trudnice i djeca, odnosno obuhvaćeni su svi lijekovi za najčešća oboljenja.

-Fond nastoji da, u skladu sa mogućnostima, svake godine proširuje liste lijekova da bi osiguranicima bio dostupan što veći broj lijekova o trošku zdravstvenog osiguranja, a tu praksu ćemo nastaviti i ubuduće, posebno kada je riječ o lijekovima za osjetljive kategorije, poput djece i trudnica- navodi se u saopštenju.

(Agencije)