Svijet 13.06.2021.

G7 USVOJIO GLOBALNI PLAN: Za borbu protiv siromaštva 40.000 milijardi dolara

ČITANJE: 3 minute

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) saopštila je da su lideri grupe G7 koji su se sastali u Kornvolu, odobrili pokretanje plana “Izgradimo bolji svijet” (B3W), koji će pomoći da se smanji manjak infrastrukture u zemljama u razvoju od 40.000 milijardi dolara.

Juče se predsjednik Bajden sastao s liderima G7 da bi razgovarali o strateškom takmičenju s Kinom i posvetili se konkretnim akcijama kako bi se zadovoljile ogromne potrebe za infrastrukturom u zemljama sa srednjim i niskim prihodima – navela je Bijela kuća.

G7 i ostali partneri sa sličnim stavovima koordinirat će prikupljanje kapitala privatnog sektora kako bi se investiralo u borbu protiv klimatskih promjena, zdravstvo, digitalnu tehnologiju i rodnu ravnopravnost, što će podržati i finansijske institucije.

– Plan B3W imat će globalni domet, od Latinske Amerike i Kariba do Afrike i Indo-Pacifika – navela je Bijela kuća.

Uoči usvajanja plana, neimenovani zvaničnik rekao je za Reuters da će SAD danas, drugog dana samita na jugozapadu Engleske, pogurati ostale lidere G7 na konkretnu akciju pritiska na Kinu i da u svoje završno saopštenje uključe i kritike na račun Pekinga.

Lideri Grupe sedam (G7) planiraju se obavezati i da će iskoristiti sve svoje resurse kako bi se osiguralo da se situacija u svijetu izazvana pandemijom poput Covida-19, nikada ne ponovi, prenosi Avaz.

Drugog dana samita, oni će potpisati deklaraciju koja navodi niz mjera potrebnih da se ovo postigne, a prvi cilj je da se smanji vrijeme potrebno za razvoj vakcina na manje od 100 dana, prenosi Tanjug pozivajući se na BBC.

Lideri G7 objavit će “Deklaraciju iz Carbis Baya” kojom će se utvrditi plan sprečavanja bilo kakvog ponavljanja ljudskih i ekonomskih gubitaka, koje je prouzrokovao Covid-19.

Deklaracija G7 trebala bi predvidjeti niz konkretnih koraka, koji bi uključivali smanjivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje vakcina, tretmana i dijagnostike za bilo koju buduću bolest na manje od 100 dana, jačanje globalnih nadzornih mreža i kapaciteta genomskog sekvenciranja, kao i podršku reformi i jačanju Svjetske zdravstvene organizacije.

Očekuje se da deklaracija sadrži i preporuke iz izvještaja grupe međunarodnih eksperata iz raznih ekonomskih oblasti, vlade i naučnih institucija.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson), koji je jučer otvorio trodnevni samit G7 sa molbom za borbu protiv globalne nejednakosti, obavezao se da njegova zemlja u narednih godinu pokloni više od 100 miliona vakcina siromašnijim zemljama.

Bajden je obećao je 500 miliona doza vakcina za 92 zemlje s niskim i srednjim prihodima i Afričku uniju.

Očekuje se da će se države G7 dogovoriti da zajednički osiguraju milijardu doza vakcinea u pokušaju da okončaju pandemiju tokom 2022. godine.

U petak, britanska kraljica Elizabeta II priredila je prijem za lidere zemalja G7.Bio je to njihov prvi javni događaj od sahrane u aprilu princa Filipa, kraljicinog supruga više od 70 godina. Na prijemu, održanom u Projektu Eden, čija je upečatljiva konstrukcija u obliku balona Biomes dom hiljadama biljnih vrsta, kraljica se prvi put susrela s Bajdenom kao američkim predsjednikom.On je 13. američki čelnik s kojim se susrela tokom svoje rekordne 69-godišnje vladavine.

(SB)

Oznake: G7