GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim.

“Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor” uoči obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta.

On je dodao da je ovaj institut otvoren u okviru Univerziteta u Banjaluci zahvaljujući aktivnostima vlada Kine i Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka Natalija Trivić rekla je da je među 180 Konfucijevih instituta u svijetu banjalučki institut na devetom mjestu kada je riječ o aktivnostima.

Ona je naglasila da je to posebno važno za Banjaluku, koja je partner sa gradom Tjanđin iz Kine, što će omogućiti povezanost u oblasti kulture i obrazovanja.

“Na ovaj način ćemo svi u zajedničkom interesu da razmjenjujemo kulture, znanje, nauku, ono što je najvažnije za razvoj jednog naroda”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je naglasila da je Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci ostvario mnoge aktivnosti u koje je bio uključen i grad Banjaluka, posebno kada je riječ o manifestacijama i programima u oblasti kulture i obrazovanja.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci LJiljana Stević rekla je da je ovaj institut danas u banjalučkom parku “Petar Kočić” organizovao interaktivne radionice za starije kao i najmlađe, gdje su djeca mogla da vide kako se pišu kineski znakovi, da se upoznaju sa tradicionalnim kineskim vještinama “tajđi”, “kung-fu”.

Ona je navela da je ove aktivnosti pratilo više od 400 posjetilaca.

Više od 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom septembra organizuju događaje na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija predstavljaju građanima.

Konfucijev institut, koji djeluje pri Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, otvoren je u januaru ove godine, a predviđeno je da studenti besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, te da najboljim polaznicima budu obezbijeđene posjete Kini, gdje bi imali priliku za usavršavanje.

Osim toga, planirana je saradnja sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima.

(Srna)

DODIK: Oko Pavića bilo mangupa koji su radili protiv koalicije

Milorad Dodik, predsjednik RS i novoizabarni član Predsjedništva BiH, rekao je da SNSD sa koalicionim partnerima radi na formiranju skupštinske većine, te dodao da postoje pojedinci koji nisu radili u interesu koalicije. “Neki su radili direktno protiv kolaicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen

RADOJIČIĆ: Netačne tvrdnje o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić rekao je danas da nisu tačne tvrdnje predsjednika PDP Branislava Borenovića o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci, navodeći da ni on, ni Gradska uprava nemaju nikakve nadležnosti za sprovođenje izbornog procesa. – Predsjedniku PDP bi trebalo da bude jasno da gradonačelnik bilo kojeg grada u BiH, pa tako

MEĐU NJIMA I JEDNA BANJALUČKA Kineski jezik pred osnovcima u četiri škole

Učenici u četiri osnovne škole uskoro bi trebalo da počnu da izučavaju kineski, a znakove i gramatiku jednog od najtežih svjetskih jezika pokazivaće im predavači iz Kine. Ovaj jezik sa Dalekog istoka ušao je na mala vrata u obrazovni sistem Srpske u prošloj školskoj godini, kada je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom

Banjalučki mališani iz centra grada poslali poruke o pravima djece

Mališani iz 10 vrtića danas su u Gospodskoj ulici prodavali svoje rukotvorine i recitovali o dječjim pravima i obavezama. Na izložbeno-prodajnom štandu u centru grada djeca su prodavala rukotvorine koje su napravili na kreativno-edukativnim radionicama u vrtićima, a u prigodnom programu su kroz igru, pjesmu i recitaciju pričali o dječjim pravima, ali i obavezama. Ova

KLUB NOVINARA BANJALUKA: Tražimo izmjenu Krivičnog zakona

Klub novinara Banjaluka poziva novu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na prvoj redovnoj sjednici, po hitnom postupku, na dnevni red uvrsti i usvoji izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima će se napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice.

UNIVERZITET U BANJOJ LUCI Posao za sedam pripravnika

Prof. dr Radosalav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, 10 oktobra 2018 godine u prostorijama Rektorata, potpisao je ugovore o obavljanju pripravničkog staža sa sedam pripravnika, koji će pripravnički staž obaviti na Univerzitetu.