GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim.

“Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor” uoči obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta.

On je dodao da je ovaj institut otvoren u okviru Univerziteta u Banjaluci zahvaljujući aktivnostima vlada Kine i Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka Natalija Trivić rekla je da je među 180 Konfucijevih instituta u svijetu banjalučki institut na devetom mjestu kada je riječ o aktivnostima.

Ona je naglasila da je to posebno važno za Banjaluku, koja je partner sa gradom Tjanđin iz Kine, što će omogućiti povezanost u oblasti kulture i obrazovanja.

“Na ovaj način ćemo svi u zajedničkom interesu da razmjenjujemo kulture, znanje, nauku, ono što je najvažnije za razvoj jednog naroda”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je naglasila da je Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci ostvario mnoge aktivnosti u koje je bio uključen i grad Banjaluka, posebno kada je riječ o manifestacijama i programima u oblasti kulture i obrazovanja.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci LJiljana Stević rekla je da je ovaj institut danas u banjalučkom parku “Petar Kočić” organizovao interaktivne radionice za starije kao i najmlađe, gdje su djeca mogla da vide kako se pišu kineski znakovi, da se upoznaju sa tradicionalnim kineskim vještinama “tajđi”, “kung-fu”.

Ona je navela da je ove aktivnosti pratilo više od 400 posjetilaca.

Više od 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom septembra organizuju događaje na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija predstavljaju građanima.

Konfucijev institut, koji djeluje pri Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, otvoren je u januaru ove godine, a predviđeno je da studenti besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, te da najboljim polaznicima budu obezbijeđene posjete Kini, gdje bi imali priliku za usavršavanje.

Osim toga, planirana je saradnja sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima.

(Srna)

REZULTATI VJEŠTAČENJA: Piralena u “Incelu” ima i do 2.800 puta više od dozvoljenog

Pojedini dijelovi zemljišta u “Incelu” u Banjaluci imaju 2.800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, ekskluzivno otkrivaju izvori Srpskainfo.  Srpskainfo je imao uvid u prvo vještačenje koje je obavljeno u “Incelu”, a koje je zabrinulo stručnjake. – Rezultati su doslovno užasni. Na pojedinim mjestima je bilo tolika koncentracija piralena, da

LAZAREVO ČEKA DOLAZAK MAŠINA Širi se mreža kružnih raskrsnica po gradu

Projekti izgradnje tri kružna toka na staroj “gradiškoj cesti” biće završeni za desetak dana i dostavljeni “Putevima RS”, koji treba da finansiraju radove, najavili su iz Gradske uprave. Najveći kružni tok planiran je na izuzetno frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, što vozači godinama priželjkuju. U

Direktor Poreske uprave RS učestvovao na prestižnom Samitu u Bečićima

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, učestvovao je danas na panelu „Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije“, u okviru osmog po redu „Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona“, koji je održan od 13. do 15. juna u Bečićima u Crnoj Gori. Pored Maričića, učesnici ovog panela bili su i

ŠESTI SABOR SNSD-a Dodik: Cilj – razvoj Srpske i očuvanje mira

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Laktašima da je politika stranke koju predvodi zasnovana na stabilizaciji, jačanju i razvoju Republike Srpske, a da je glavni cilj očuvanje mira. “SNSD je opredijeljen za politiku širenja saveza za Republiku Srpsku i danas smo za ovo dobili podršku. Sve naše aktivnosti biće u skladu sa ciljevima

NA KRUNIĆEVOM SPISKU 21 IGRAČ Fudbaleri Borca počeli pripreme

Fudbaleri Borca počeli su pripreme za predstojeću sezonu u kojoj će se takmičiti u Premijer ligi BiH. Na spisku trenera Branislava Krunića se nalazi 21 fudbaler, a timu je priključeno i šest juniora. Prvi trening sa ekipom odradio je i fudbaler iz Malija Dieudone Gbakale, koji je prošao ljekarske preglede i ima priliku da dokaže

Banjalučki gimnazijalci obilježili četiri decenije mature

Kada je Momčilo Bajagić Bajaga napisao pjesmu “Moji drugovi” kao da je mislio na generaciju banjalučkih gimnazijalaca, koji su 1979. napustili školske klupe i kao biseri se rasuli po cijelom svijetu. Od njih 381, koliko ih je maturiralo krajem osme decenije prošlog vijeka, polovina je u subotu, 8. juna, ponovo sjela u klupe, prisjetila se

MUP RS u ponedjeljak predstavlja ‘chat bot’ aplikaciju na viberu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske predstaviće u ponedjeljak, 17. juna čet bot /chat bot/ aplikaciju Ministarstva na viberu kao jedan od novih modela direktne komunikacije MUP-a sa građanima, a samim tim i informisanja. Tom prilikom biće predstavljen i nova internet stranica Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Srpske. Predstavljanje čet bot aplikacije i nove internet