GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim.

“Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor” uoči obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta.

On je dodao da je ovaj institut otvoren u okviru Univerziteta u Banjaluci zahvaljujući aktivnostima vlada Kine i Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka Natalija Trivić rekla je da je među 180 Konfucijevih instituta u svijetu banjalučki institut na devetom mjestu kada je riječ o aktivnostima.

Ona je naglasila da je to posebno važno za Banjaluku, koja je partner sa gradom Tjanđin iz Kine, što će omogućiti povezanost u oblasti kulture i obrazovanja.

“Na ovaj način ćemo svi u zajedničkom interesu da razmjenjujemo kulture, znanje, nauku, ono što je najvažnije za razvoj jednog naroda”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je naglasila da je Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci ostvario mnoge aktivnosti u koje je bio uključen i grad Banjaluka, posebno kada je riječ o manifestacijama i programima u oblasti kulture i obrazovanja.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci LJiljana Stević rekla je da je ovaj institut danas u banjalučkom parku “Petar Kočić” organizovao interaktivne radionice za starije kao i najmlađe, gdje su djeca mogla da vide kako se pišu kineski znakovi, da se upoznaju sa tradicionalnim kineskim vještinama “tajđi”, “kung-fu”.

Ona je navela da je ove aktivnosti pratilo više od 400 posjetilaca.

Više od 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom septembra organizuju događaje na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija predstavljaju građanima.

Konfucijev institut, koji djeluje pri Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, otvoren je u januaru ove godine, a predviđeno je da studenti besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, te da najboljim polaznicima budu obezbijeđene posjete Kini, gdje bi imali priliku za usavršavanje.

Osim toga, planirana je saradnja sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima.

(Srna)

Darko Savić i Nikolija Stanivuković najbolji sportisti Banjaluke

Kajakaš Darko Savić, član Kajak-kanu kluba „Vrbas“ i atletičarka Nikolija Stanivuković iz Atletskog kluba „Borac“, proglašeni su za najbolje sportiste Banje Luke u 2018. godini, na tradicionalnoj manifestaciji Izbora najboljih sportista i sportskih organizacija grada Banje Luke, koja je večeras održana u Sportskoj dvorani Borik. Na ovoj manifestaciji, 17. po redu, za najtalentovanijeg sportistu grada

SOKOLSKI DOM U RUKAMA GRADA Stigla presuda za milionski vrijedno zemljište u centru Banjaluke

Grad Banjaluka je na putu da povrati vlasništvo i nad milionski vrijednim objektom „Sokolskog doma“ u centru grada, saznaje Srpskainfo. Nakon što je osuđen bivši pravobranilac Mirko Stojčinović i njegov zamjenik Borislav Jeličić, upravo zbog zloupotreba položaja u slučaju više vrijednih gradskih nekretnina, grad Banjaluka je na dobrom putu da povrati vlasništvo nad još jednim

BOMBAŠA ČEKA I POSAO? Psihijatrijskog bolesnika i ubicu rodbina namjerava da zaposli u bolnici u Zemunu

Dok je banjalučki sud na velikim mukama uoči konačne odluke o sudbini psihijatrijskog bolesnika Željka Stevanovića, osuđenog zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića, u dokumentaciji koja je dostavljena sudu nalazi se i šokantna izjava da bi se Stevanoviću nakon puštanja mogao obezbijediti posao u bolnici u Zemunu, otkriva izvor Srpskainfo blizak tužilaštvu. U ovom dokumentu

RAZGOVOR O AKTIVNOSTIMA U 2019. GODINI: Ambasador Kine posjetio Konfucijev institut

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci i rukovodstvo Konfucijevog instituta, sastali su se danas sa Ji Pingom, ambasadorom NR Kine u BiH, i tom prilikom razogovarali o planiranim aktivnosima Instituta u ovoj godini. Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, nakon sastanka sa ambasadorom Kine u BiH rekao je da

MOLI ZA POMOĆ Oboljeli Zoran Ilić nema novca da plati priključak sa struju

Teško bolesni i nezaposleni Zoran Ilić (41) iz Kuljana moli humane ljude za novčanu pomoć kako bi mu bila uvedena struja u kući. Ilić se godinama liječi od tumora testisa i abdomena, a problema ima i s bubrezima. – Desni bubreg mi ne radi. I lijevi je slab zbog čega ću možda morati na operaciju.

Ko je osoba koja je podnijela zahtjev za javni skup u Banjaluci

Mićo Blažanović iz Teslića, protiv kojeg je u prethodnom periodu, od strane Policijske uprave Doboj i Policiske stanice Teslić podneseno više izvještaja o izvršenju krivičnih dijela, stoji iza prijave za održavanje javnog skupa u pokretu (šetnje) u Banjaluci, saznaje ATV.   Naime, “Grupa građana” zatražila je od MUP-a Republike Srpske da im odobri održavanje dva