Vijesti 14.07.2020.

GALIĆ: Graničnoj policiji potrebna kvalitetnija zaštitna oprema

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Granične policije su od početka migrantske krize prvi na udaru ilegalnih izbjeglica u njihovom nastojanju da se preko teritorije BiH domognu Evropske unije, zbog čega traže da budu opremljeni kvalitetnijom zaštitnom opremom.

Zahtjevi rukovodstva Granične policije BiH su sabrani u srednjoročnom planu rada od 2021. do 2023. godine koji je potpisao direktor Zoran Galić.

Velike probleme u radu stvaraju im loša infrastruktura, zastarjela oprema i snažan migrantski talas koji ne jenjava.

Najveći broj nezakonitih prelazaka granice na ulazu u BiH zabilježen je na istočnoj granici u zoni Trebinja, Zvornika i Višegrada, a nezakonitih prelazaka na izlazu u području Velike Kladuše i Izačića, piše Glas Srpske.

I u narednom periodu biće, kako ističe Galić, neophodno nastaviti sa vanrednim angažovanjem policijskih službenika, te ojačati saradnju sa institucijama i agencijama u smislu pružanja podrške graničarima.

BiH se, kako je istaknuto u dokumentu, nalazi na južnom kraku “balkanske rute”, zbog čega je interesantna organizovanim kriminalnim grupama koje se bave prekograničnim kriminalom. Najviše ima slučajeva krijumčarenja ljudi, narkotika, akcizne robe i oružja.

Na spisku potrepština su im termovizijske kamere, dvogledi za dnevno i noćno osmatranje, senzori, bespilotne letjelice, dnevno-noćne kamere za nadzor granice sa kućištem za spoljašnju montažu.

Galić navodi da evidentirani pokušaji masovnog prelaska državne granice na području Bihaća i Velike Kladuše od strane migranata su ukazali na postojanje potrebe za nabavkom zaštitne opreme – kaciga sa vizirom, zaštitnih oklopa, štitova za naše službenike kako bi samostalno ili u saradnji sa drugim nadležnim policijskim agencijama bili u stanju da na adekvatan način odgovore na izazove ove vrste.

U vrhu prioriteta Granične policije BiH je i obnavljanje informatičke opreme, povećanje kapaciteta i bezbjednosti informacionog sistema.

(A.M/banjaluka.net)