Vijesti 12.09.2015.

Galijašević: Prijetnje napadima na ambasade su blef!

ČITANJE: 2 minute
galijasevic

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da je prijetnja napadom “Islamske države” na amabasade i rezidencije Japana i Saudijske Arabije u BiH običan blef obavještajnog centra ove terorističke organizacije, kojim se želi zaplašiti javnost.

Galijašević kaže da pisanje magazina “Dabik”, putem kojeg “Islamska država” širi svoju propagandu, da su diplomatska predstavništva Japana i Saudijske Arabije u BiH mete napada, treba samo da zaplaši javnost jer ova teroristička organizacija tako ne radi .

On je rekao da “Islamska država” nema razloga da napada ove dvije zemlje, jer ima podršku Saudijske Arabije, dok joj Japan ni malo ne smeta.

– “Islamsku državu” drže Saudijska Arabija i Turska – kaže Galijašević i dodaje da ova teroristička organizacija ne bi bila ništa bez Saudijske Arabije.

Sa druge strane, kaže Galijašević, u BiH ne postoji ni jedna prijetnja po “Islamsku državu”.

Prema njegovim riječima, BiH ni na koji način ne smeta “Islamskoj državi” – ni u bezbjednosnom, niti u bilo kom drugom smislu.

– “Islamska država” nijedan teroristički napad nije najavila na ovaj način, a da je ministarstvo bezbjednosti neke zemlje odgovorilo na to “Podigli smo stepen bezbjednosti i pratimo stanje i čuvamo”.  Mislim da su prijetnje obična šarena laža –  rekao je Galijašević.

On kaže da “Islamska država” nema razloga da na teritoriji BiH uopšte napada diplomatska predstavništva Japana ili Saudijske Arabije, niti su oni mete.

– Takođe, “Islamska država” nema razloga da od prijatelja, a to im je ministar bezbjednosti BIH Dragan Mekić, dobijaju neprijatelje u BiH – rekao je Galijašević.

On tvrdi da Mektić najviše umanjuje terorističku prijetnju i da konstatno izjavljuje u medijima kao portparol “Islamske države”.

– Mektić kaže da nema kampova i da nema terorističkih prijetnji, a nikada u životu nije bio u Ošvama, Dubnici, Maoči, Šerićima, na Jezerima, u Mehurićima, odnosno na svim područjima na kojima postoje kampovi – rekao je Galijašević.

Galijašević tvrdi da je Bakir Izetbegović postavio Mektića i da ga koristI kao malj za udare na MUP Republike Srpske.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da vlasti i agencije “prate stanje”, te da su u kontaktu sa svim ambasadama u BiH.

(Agencije)