Vijesti 22.04.2016.

Galijašević: Trgovina oružjem i porast turskog uticaja razlog posjete šefa CIA-e

ČITANJE: 3 minute
galijasevic
Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da postoje dva razloga za posjetu direktora CIA Sarajevu, borba protiv trgovine naoružanjem i Turska.

“Rezultati akcije Interpola, u kojoj je angažovano do 5.000 policajaca, mada veoma skromni, su značajni, jer je riječ o oružju koje je bilo u prometu i koje se kretalo prema Zapadnoj Evropi”, rekao je on i napomenuo da je zaplenjeno oružje iz BiH direktno išlo prema punktovima “Islamske države” u Zapadnoj Evropi.

Brenan je u nenajavljenu posjetu BiH došao direktno iz Rijada, a kako se očekuje ,on će se sastati sa zvaničnicima bezbjednosnih službi u BiH.

Mediji u BiH javili su ranije tokom dana da su u Sarajevu od jutros “neviđene” mjere bezbjednosti, a kretanje Brenana drži se u potpunoj tajnosti. Takođe, nije poznato koliko će on ostati u BiH.

Galijašević je za banjalučke medije naveo da je vlada Saudijske Arabije dala Brenanu obaveštajne podatke o pojačanom i vrlo negativnom delovanju Turske na području BiH sa stanovišta bezbjednosti.

“Riječ je o pojačavanju turskih borbenih efektiva kroz operaciju `Altea`, a pojačano je i obavještajno djelovanje. Bezbjednosne službe na zajedničkom nivou nepouzdane su u praćenju nadzora takvog destruktivnog deljovanja”, naglasio je on.

Očigledno je turska namjera, kaže on, o čemu postoje podaci i u Rijadu, da pritisne Evropu izbjegličkim talasom i učini je nestabilnom da bi iznudila povlastice koje želi da dobije u pregovorima s Njemačkom.

“Ovu pojačanu aktivnost Turske prati i pojačana aktivnost iranske službe, koja isto ima određenu podršku sa vrha SDA, konkretno od njenog predsednika Bakira Izetbegovića, što izaziva dodatnu zabrinutost SAD”, istakao je on.

Galijašević je podsjetio da je Brenan u pismu od prije godinu dana tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću naznačio interes SAD za izbor novog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije i rekao da to ne bi smjeli biti islamisti, već pouzdani ljudi.

“Međutim, Izetbegović je gurnuo `prst u oko` Brenanu izborom Osmana Mehmedagića Osmice, osobe koja je prošla obavještajne specijalne obuke u okviru posebnog NATO programa, ali u Turskoj, i koja je bila povezana i sa tajnom policijom AID u ratu, i ima vrlo negativno učešće u nekim zločinima”, rekao je on.

Galijašević smatra da je situacija sada kulminirala i da SAD ne želie više da se zamajavaju sa “šoumenima iz Ministarstva bezbjednosti BiH i Sipe”.

“SAD želi konkretnu akciju koja podrazumjeva pronalazak veće količine skladišta naoružanja i opreme koju koriste islamisti, presjecanje tokova finansiranja u BiH, adekvatnije mjere nadzora nad islamističkim grupama i sprečavanje propagande koja se ovde nesmetano odvija”, rekao je on.

Navodeći da do sada toga nije bilo, Galijašević je podsjetio da je bilo samo spektakularnih akcija poput operacija “Svijetlost”, “Damask” i sličnih koje su za rezultat imale nikakvu kaznenu politiku i pokazale da teroristi, islamisti i radikalni lica povezana s Al Kaidom i “Islamskom državom” mogu to nekažnjeno da rade.

On je podsjetio i na presude Abdulahu Fatihu Hasanoviću i Eminu Hodžiću zbog učešća na stranim ratištima, a koje su isplatili novcem, tako da neće “ležati ni dana”.

“Svi ti razlozi su kulminirali nakon akcije Interpola i nakon dobijanja obavještajnih podataka iz Saudijske Arabije”, zaključio je Galijašević.

(B92)