Politika 28.06.2020.

GARANT OPSTANKA SRPSKOG NARODA: Zvaničnici čestitali Vidovdan, krsnu slavu Vojske Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Zvaničnici Republike Srpske čestitali su Vidovdan, krsnu slavu Vojske Republike Srpske, svim pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju slavne VRS.

Čestike su upućene komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadiru Milanu Radojčiću, oficirima, podoficirima, vojnicima i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da je Vojska Republike Srpske osnovana da bi se zaštitio srpski narod, a svojom hrabrošću i odvažnošću ponosno je čuvala Srpsku i njenu teritoriju.

On je podsjetio da je “Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk nastavio da baštini tekovine Vojske Republike Srpske, koja je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima”.

“Vidovdan je datum kada se prisjećamo svih stradalnika za slobodu srpskog naroda, a posebno naših hrabrih heroja koji su dali svoje živote u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu za slobodu koju dana svi mi uživamo”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je u čestitki ukazala na herojski put srpskih boraca u proteklom otadžbinskom ratu.

“Obilježavanje Dana Vojske je prilika da se sa neizmjernom zahvalnošću i posebnim pijetetom sjećamo svih pripadnika vojske koji su utkali svoje živote i dijelove tijela u temelje Republike Srpske, štitići svoj narod i slobodu koju danas uživamo”, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je istakao da je uloga VRS bila nemjerljiva u stvaranju i odbrani Srpske, a da je Vidovdan jedan od najvećih i najvažnijih praznika koji duboko prožima biće srpskog naroda.

“Na ovaj dan se s ponosom sjećamo istorijskog puta naše vojske, koja je u teškim vremenima odbranila i sačuvala Republiku Srpsku i njeno stanovništvo”, naveo je Višković.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je podsjetio da je VRS predstavljala garant očuvanja Srba u BiH, u prijekoj potrebi da se odbrani pravo na život na vjekovnim ognjištima.

On je istakao da je VRS u odbrambeno-otadžbinskom ratu štitila svoj narod i dala ključni doprinos u stvaranju Republike Srpske, te poručio da se sa velikom zahvalnošću i posebnim pijetetom čuva sjećanje na one koji su za mir i slobodu dali svoje živote.

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojšu Radmanovića je Vidovdan praznik i stradanja i pobjede srpskog naroda.

On je istakao da Vidovdan treba biti obilježen dostojanstveno, ponosno i u miru, uz prisjećanje na sve one koji su u bližoj i daljoj istoriji položili živote za slobodu srpskog naroda.

Čestitke su uputili i Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, lider PDP-a Branislav Borenović, te načelnik opštine Pale Boško Jugović.

(Srna)