Biznis 10.11.2021.

Garantni fond RS i UniCredit Bank Banja Luka: Kontinuirana saradnja institucija i finansijskog sektora ključna za oporavak privrede od posljedica pandemije

ČITANJE: 4 minute

Nakon što je pandemija virusa korona u potpunosti paralizovala svijet i zaustavila uobičajen tok života i poslovnih aktivnosti, skoro dvije godine kasnije susrećemo sa ekonomskih posljedicama i otežanim okolnostima za poslovanje svih privredih subjekta na tržištu. Uzimajući u obzir globalni karakter pandemije, njeni efekti se reflektuju na sve privrednike u lancu stvaranja vrijednosti i distribucije proizvoda ili usluga. U takvim okolnostima, od izuzetne važnosti je dobra saradnja institucija i finansijskog sektora u cilju što efikasnijeg oporavka lokalne privrede od posljedica pandemije.

Na radnom sastanaku koji je održan u utorak 9. novembra u Banjoj Luci, predstavnici Grantnog fonda Republike Srpske i UniCredit Bank Banja Luka razgovarali su o mogućim modalitetima nastavka saradnje u budućnosti, kao i dodatnim zajedničkim aktivnostima koje mogu biti od značaja za privrednike u procesu prevazilaženja posljedica koje pandemije ima na njihovo poslovanje.

Podsjećamo, UniCredit Bank Banja Luka je u julu 2020. godine potpisala sporazum o garantovanju sa Garantnim fondom Republike Srpske, u okviru Vladinog programa podrške privrednicima, malim i srednjim preduzećima, u procesu ublažavanja posljedica pandemije, s ciljem lakšeg obezbjeđivanja sredstava likvidnosti i nabavke novih tehnologija.  Od potpisivanja sporazuma do danas, UniCredit Bank Banja Luka kroz ovaj program podržala je preko 50 klijenata, malih i srednjih preduzeća, sa ukupnim iznosom od preko 6 miliona KM plasiranih kreditnih sredstava. Dodatno, saradnja ove dvije institucije proširena je potpisivanjem Ugovora o garantovanju portfolija kredita kojim je omogućena dodatna podrška i garancija privrednim subjektima u procesu obezbjeđivanja sredstava za finansiranja osnovne djelatnosti, te likvidnosti osnovnih i obrtnih sredstava.

Predsjednik Uprave UniCredit Bank Banja Luka, Gordan Pehar, ovim povodom rekao je: „Uzimajući u obzir našu dosadašnju dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske i Garantnim fondom Republike Srpske, izuzetno nam je drago da i ovaj put imamo priliku da budemo partneri i učestvujemo u procesu ublažavanja posljedica pandemije za lokalnu ekonomiju, kao i da pružimo dodatnu podršku klijentima kroz garancije obezbijeđene novim Ugovorom o garantovanju portfolija kredita. UniCredit Bank Banja Luka se zalaže da u svakom trenutku bude dio rješenja i stvarni ekonomski partner u lokalnoj zajednici, te da pruži podršku klijentima kako na putu oporavka, tako i na putu razvoja njihovog poslovanja. U ovako izazovnim vremenima, važno je da zdravlje i sigurnost stavimo na prvo mjesto, ali i da uvijek budemo u službi naših klijenata i zajednice, te da uvijek činimo pravu stvar.”

Garantni fond Republike Srpske u 2020. godini je imao rast poslovanja koji je nastao iz povećane potrebe preduzetnika i privrednih društava za finansijskim sredstvima koja su im bila neophodna za nastavak poslovanja. Poslovanje Fonda se zasniva na izdavanju garancija za djelimično obezbjeđenje povrata kreditnih sredstava koja privrednici koriste kod poslovnih banaka.  Fond odobrava garancije za djelimično obezbjeđenje povrata kredita kako bi sa bankama podijelio rizik finansiranja i samim tim omogućio da banke brže, jednostavnije, fleksibilnije i pod povoljnijim uslovima odobravaju kredite.

Radivoja Krčmar, direktor Garantnog fonda Republike Srpske ovim povodom istakao je :

„U okviru svog poslovanja Fond ima mogućnost izdavanja garancija iz Garantnog programa, a koje Fond izdaje u ime i račun Vlade Republike Srpke. S ciljem ublažavanja posljedica pandemije na poslovanje privrednih subjekata, u ime i za račun Vlade Republike Srpske Fond je potpisao Ugovore sa poslovnim bankama i mikrokreditnim organizacijama za podršku plasmanima kredita u iznosu od 168.000.000 KM i preuzeo garantovanje za povrat 70% svakog pojedinačnog kredita.  Za izdate garancije iz Garantnog programa Fond ne naplaćuje premije za garancije te je na taj način omogućio niže troškove finansiranja svim korisnicima garantovanih kredita.

Garantni fond Republike Srpske sa UniCredit Bank Banja Luka godinama ima uspješnu saradnju koju smo ove godine proširili i potpisivanjem Ugovora o garantovanju portfolija kredita, te na taj način zajedno smo omogućili svim potencijalnim klijentima, kojima je potrebno dodatno obezbjeđenje kredita, da brže dođu do potrebnih finansijskih sredstava i samim tim da brže realizuju svoje planove poslovanja.“

UniCredit Bank Banja Luka još jednom poziva privrednike, mala i srednja preduzeća, klijente banke da iskoriste pogodnosti obezbijeđene sporazumima sa Garantnim fondom Republike Srpske i obezbijede potrebna finansijska  sredstva za nastavak ili povećanje poslovanja.

(PR)