Svijet 12.05.2021.

“GARDIJAN”: Karadžić se protivio prelasku u zatvor Wakefield u kojem je Krstiću prerezan grkljan

ČITANJE: 2 minute

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić protivio se da ostatak zatvorske kazne služi u zatvoru u Velikoj Britaniji zbog toga što su u zatvoru “Vejkfild” islamski ekstremisti prerezali grkljan bivšem srpskom generalu Radislavu Krstiću, piše Gardijan.

Kako navodi ovaj britanski list, Karadžić se protivio transferu iz bezbednosnih razloga, pozivajući se na slučaj bivšeg srpskog generala Radislava Krstića, kojem su islamski ekstremisti prerezali grkljan u zatvoru „Vejkfild“ u zapadnom Jokširu i bivšeg liberijskog predsednika Čarlsa Tejlora, koji je takođe osporio da služi kaznu u Velikoj Britaniji, prenose agencije.

Ali Karmel Agius, predsednik međunarodnog rezidijumskog mehanizma UN za krivični sud, naredio je njegov transfer nakon saslušanja.

„Protivimo se tome zbog onoga što se dogodilo generalu Krstiću u Velikoj Britaniji, kao i zbog poteškoća sa kojima se suočio bivši predsednik Liberije Čarls Tejlor. Zbog velikog procenta muslimana u zatvorskoj populaciji, verujemo da bi Karadžić mogao biti u opasnosti i da bi ostao siguran, biće potrebno da bude u samici“, rekao je advokat Radovana Karadžića, Piter Robinson.

ZATVOR WAKEFIELD

Podsećanja radi, Velika Britanija je danas prihvatila da se na njenu teritoriju radi izdržavanja kazne dovede Karadžić, koji je osuđen u Haškom sudu na doživotni zatvor.

Karadžić (75) je za sada u pritvornom centru UN u Hagu.

On čeka da bude prebačen u zatvor koji se nalazi van Holandije, gde će izdržavati kaznu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je rekao da “Britanci treba da budu ponosni na britansku podršku hapšenju Karadžića i njegovom dovođenju u zatvorsku ćeliju koja ga čeka, i da je Britanija podržavala potragu za pravdom”.

Žalbeno veće međunarodnog suda u Hagu pravosnažno je u martu 2019. osudilo bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor. Time je pooštrena kazna kojom je Haški tribunal, u martu 2016, Karadžića prvostepeno osudio na 40 godina zatvora.

(SB)