Vijesti 15.03.2021.

GASE POŽARE I SPASAVAJU ŽIVOTINJE: Banjalučkim vatrogascima pune ruke posla i ove godine

ČITANJE: 1 minuta

Vatrogasci su ove godine imali 215 intervencija, a osim požara koje su gasili, spasavali su i životinje i sprečavali poplave, pišu “Nezavisne”.

Miroslav Malinić, komandant Vatrogasne brigade, rekao je za “Nezavisne” da je broj intervencija ove godine sličan broju koji je zabilježen u istom periodu prošle godine.

“Samo od 1. do 11. marta smo imali 95 intervencija, od čega je bio 81 požar. Među njima su bile 53 intervencije na požarima na otvorenom prostoru, odnosno požari niskog rastinja, šikara, šuma, livada, njiva. Intervenisali smo i jer je zapaljeno osam dimnjaka”, kazao je Malinić.

Prema njegovim riječima, bilo je osam tehničkih intervencija i pet poplava.

“Ispumpavali smo vodu kako ne bi ušla u domaćinstva. Najčešći razlozi požara u ovom periodu su šibice, odnosno namjerno paljenje. Već je postalo biti smiješno to da mi gasimo šumu, livadu ili nisko rastinje, a pored nas se još snijeg nije otopio. To su sve ljudski nemar i nepažnja, jer se ne kontroliše spaljivanje otpada”, rekao je Malinić.

Istakao je da svakodnevno imaju i intervencije na zapaljenim kontejnerima na području grada.

“U 99 odsto požara koji se dogode isključivi krivac je ljudski faktor. Kada se zapali 20 dužnih metara u roku od pola sata to se poveća na 120. To onda rapidno raste i ne pomaže ni 20, ni 50 komšija i prijatelja koji će ga gasiti. Sve što se pali mora se kontrolisati”, rekao je Malinić za “Nezavisne”.

Dodao je da su ove godine imali i više intervencija tokom kojih su spasavali životinje.

“Spasili smo psa iz rijeke da se ne uguši. Takođe, bilo je i više intervencija spasavanja mačaka s krovova i drveća”, rekao je Malinić.

(N.S)