Vijesti 11.04.2017.

Gašenje ambulanti u četiri banjalučka naselja?

ČITANJE: 2 minute

Ambulante porodične medicine u Kuljanima, Česmi, Adi i Paprikovcu, kako kažu mještani, ne ispunjavaju sve uslove, zbog čega se većina pacijenata nije preregistrovala.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kaže da analiza pokazuje da raspored ambulanti nije sasvim rentabilan, tako da je u pitanju njihov opstanak.

“U ovom momentu barem u četiri ambulante porodične medicine terenski ne postoji ekonomska opravdanost, odnosno nemaju dovoljan broj registrovanih pacijenata”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je u mjesnoj zajednici Ada pitanje daljeg održavanja.

“U MZ Ada  ne samo da se ne povećava, nego se i smanjuje broj pacijenata”, rekao je Radojičić i dodao da su još tri ambulante ispod normative.

Prema njegovim riječima, do kraja godine moraće analizirati i opravdanost postojećih ambulanti.

“Iako imamo zahtjeva da ambulante porodične medicine budu otvorene na nekoliko lokacija, kao na primjer u mjesnoj zajednici Priječani, osim u Donjim Kolima u ovoj godini nije planirana njihova izgradnja”, rekao je Radojičić.

U Domu zdravlja kažu da, prema važećem pravilniku, jedan tim porodične medicine treba da liječi 2.000 osiguranika.

Dodali su da je u ambulanti porodične medicine u MZ Ada registrovano 320 osiguranika, u Česmi 987, Paprikovacu 995, a u Kuljanima 1.020 pacijenata.

Vito Pejaković, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada, istakao je da nije ni čudno što se mještani nisu preregistrovali, jer nema laboratorije, pa ne mogu uraditi nalaze.

“I pored kratkog radnog vremena, jedan od razlog je i to što je naša ambulanta jako udaljena od glavog puta i nije pristupačna, pogotovo u zimskom  periodu kada joj je bukvalno nemoguće prići”, ističe Pejaković.

U mjesnoj zajednici Česma ističu da nisu zadovoljni brojem registrovanih građana, ali da nikako ne mogu uticati na mještane da se preregistruju.

“Mještani kao jedan od razloga navode da im se teško odreći svog ljekara kod kojeg idu godinama. Kao razlog navode i druge probleme u radu ambulanti”, kaže Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma.

Stanovnica Paprikovca Sanja M.  smatra da je apsurdno da pojedini ljudi idu u druga naselja kod ljekara iako pred vratima imaju ambulante.

Broj registrovanih pacijenata

Ada – 320

Česma – 987

Paprikovac – 995

Kuljani – 1.020

(Nezavisne)