Vijesti 20.06.2022.

Gašić: Srpsku očekuje odlična turistička sezona

ČITANJE: 3 minute

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je u intervjuu Srni da turistički pokazatelji za prvi dio ove godine govore da se turizam u Srpskoj oporavlja nakon pandemije, izrazivši uvjerenje da se, uz projekat vaučera i povećano interesovanje domaćih, kao i gostiju iz inostranstva, može očekivati odlična turistička sezona.

Ona je napomenula da se od 1. jula nastavlja i sa projektom turističkih vaučera, koji su u prethodnom periodu naišli na jako dobar odgovor javnosti.

“Kroz ovaj projekat mnogu naši građani su prvi put posjetili neke od destinacija u Srpskoj i upoznali ljepote naše zemlje. Vjerujemo da će veliki broj naših sugrađana iskoristiti mogućnosti ovog projekta i od 1. jula do 30. oktobra posjetiti neke od domaćih destinacija”, navela je Gašićeva.

Povećanje turističkog prometa dovešće do rasta zaposlenosti

Gašićeva je najavila da će u narednom periodu poseban akcenat biti na razvoju seoskog, kao i planinskog i banjskog turizma, naglasivši da će sve ovo, uz povećanje turističkog prometa, dovesti i do povećanja zaposlenosti u Srpskoj.

Ona je istakla da će posebna pažnja biti posvećena i unapređenju promocije domaćih destinacija u međunarodnim okvirima, te sprovođenja projekata koji će dovesti do unapređenja kvaliteta usluga.

Gašićeva je rekla da će u narednom periodu aktivnosti Ministarstva biti fokusirane na realizaciju strateških ciljeva zacrtanih Strategijom razvoja turizma.

“Ova strategija predstavlja nastavak aktivnosti na unapređenju pravnog i regulatornog okvira u turizma, te kreiranju podsticajnog okruženja i otvaranja prostora za razvoj turističke infrastrukture i razvijanje novih turističkih proizvoda”, rekla je Gašićeva.

Nema straga od nestašice robe

Gašićeva je istakla da nema straha od nestašica robe u Republici Srpskoj i da je stanje na tržištu stabilno.

“Kada govorimo o snabdjevenosti tržišta u Republici Srpskoj, službe Ministarstva kontinuirano prate stanje na tržištu i ono što moram istaći jeste da je tržište u Srpskoj stabilno i da nema straha od nestašica robe”, izjavila je Gašićeva.

Ona je navela da je Ministarstvo trgovine i turizma, u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srpske, realizovalo interventne nabavke osnovnih životnih namirnica, te da je dio njih usmjeren kao pomoć radu javnih kuhinja u Srpskoj i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Gašićeva je najavila da će u narednoj sedmici biti preuzete namirnica /konzerve, ulje, so, šećer/ za potrebe javnih kuhinja u Srpskoj, te im biti distribuisane šestomjesečne količine brašna.

“Svakako, naše službe će nastaviti da prate stanje na tržištu i, u skladu sa nadležnostima, predlažu mjere u slučaju potrebe za intervencijom kao što je to bio slučaj kada su donesene uredba o ograničenju marži na naftu i naftne derivate, te izmjena uredbe kojom su dodatno smanjene marže na osnovne životne namirnice”, rekla je Gašićeva.

(Srna)

Oznake: Suzana Gašić