Politika 19.11.2021.

Gašić: Usvojen plan interventnih nabavki za 2022. godinu

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske usvojila je Plan interventnih nabavki za 2022. godinu kojim su obuhvaćene osnovne životne namirnice, roba za potrebe privrede, nafta i naftni derivati, izjavila je Srni ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić.

Gašićeva je rekla da je Vlada ovaj Plan usvojila juče, te da se radi o redovnoj aktivnosti Vlade i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske u okviru kojeg postoji Odjeljenje za interventne nabavke i koje svake godine do 30. novembra priprema, a Vlada Republike Srpske usvaja Plan interventnih nabavki.

“Akcenat je upravo na ovom planu zato što se nalazimo u situaciji kakva jeste i u proteklom periodu imali smo stalno priče o poskupljenjima i različitim fluktuacijama na našem tržištu i sa cijenama i sa svim proizvodima koji se na tržištu nalaze”, rekla je ona.

Gašićeva je rekla da se Plan interventnih nabavki radi u skladu sa potrebama cijele Republike Srpske, odnosno raspoređeno po gradovima, opštinama i svim lokalnim zajednicama.

“U okviru Plana intervenrtnih nabavki definisano je preko 850 dobavljača, odnosno privrednih subjekata koji mogu biti nosioci snabdijevanja u svim našim lokalnim zajednicama”, istakla je Gašićeva.

Ona je rekla da od svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, njih 12 je obavijestilo resorno ministarstvo da na njihovoj teritoriji ne postoje privredni subjekti koji bi za slučaj potrebe mogli direktno da rade na snabdijevanju na teritoriji ovih opština.

“Planom interventnih nabavki razrađena je i ta situacija, odnosno na koji način možemo da pokrijemo i stanovništvo na teritorijama lokalnih zajednica koje su se izjasnile da nemaju nosioce snabdijevanja”, kaže Gašićeva.

Ona je napomenula da u slučaju bilo kakve potrebe Vlada Republike Srpske ima mehanizme i načine da realizuje svaku vrstu interventne nabavke svake vrste proizvoda, te da u skladu sa ovim Planom napravljene procjene o interventnim nabavkama sredstava koje bi bile potrebne za nabavku u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama.

“Kao što smo imali priliku da vidimo da se ponašamo u poplavama koje su se dešavale u proteklim periodima u zavisnosti od lokaliteta i od zajednice u kojima se može desiti potreba za interventnom nabavkom ovaj plan se može podijeliti na određene segmente djelovanja za određeni broj stanovnika na određenoj teritoriji”, pojasnila je Gašićeva.

Gašićeva je rekla da je Zakonom o interventnim nabavkama predviđeno da se sredstva za eventualne interventne nabavke pronalaze u budžetu Republike Srpske, zaključujući da ne postoji bilo kakva sumnja ili nedoumica na koji način Vlada Republike Srpske može da sprovede Plan interventnih nabavki ukoliko dođe do potrebe.

(Srna, E.M)

Oznake: Suzana Gašić