Politika 18.01.2022.

Gašić: Zabilježen značajan oporavak u sektoru turizma

ČITANJE: 3 minute

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić istakla je da je u 2021. godini zabilježen značajan oporavak u sektoru turizma, pa je tako broj dolazaka turista u prvoj polovini godine povećan za oko 55 odsto u odnosu na 2020, dok je broj domaćih turista u prvih šest mjeseci 2021. povećan za 100,58 odsto.

“Ako govorimo o prihodima od boravišne takse za deset mjeseci 2021. godine, ostvaren je prihod u iznosu od oko 1,1 miliona KM, čime je već značajno nadmašen ukupni prihod iz 2020. godine. Svi ovi pokazatelji, uz odličnu posjećenost Jahorine, ali i drugih destinacija u posljednja dva mjeseca protekle godine, govore da se turizam u Srpskoj polako, ali sigurno oporavlja”, naglasila je Gašićeva, navodeći da je usljed pandemije u cijelom svijetu turizam bio najpogođenija privredna grana.

Ona je za “Ilustrovanu politiku” istakla da Republika Srpska raspolaže značajnim prirodnim potencijalima na polju planinskog, banjskog i avanturističkog turizma, te kulturno-istorijskog i vjerskog turizma, a značajni potencijali prepoznati su i razvijeni na polju turizma u gradovima i ruralnim područjima.

“Avanturističku ponudu, koja je raznovrsna, a u kojoj se posebno izdvaja rafting kao jedan od najatraktivnijih sadržaja u toj ponudi, savršeno upotpunjuje naša gastronomija, a srpska kuhinja i njene delicije čuvene su ne samo u Evropi, već i u svijetu. Etno domaćinstva će turistima, uz slasne zakuske, ponuditi i dodir sa našom tradicijom i tako posjetu učiniti jedinstvenom”, naglasila je ministar trgovine i turizma.

Ona je ukazala da je olimpijska planina Jahorina mjesto kako za ljubitelje zimskih sportova, tako i za one koji ljeti vole da se rashlade, a Trebinje, grad na jugu Srpske, udahnuće miris i dah mediterana.

Takođe, dodala je ona, dodir prirode turisti mogu osjetiti u nacionalnim parkovima Republike Srpske, dok su za ljubitelje noćnog provoda gradovi koji su upravo po tome poznati.

“Banjski turizam smo kroz izradu Strategije razvoja turizma Republike Srpske prepoznali kao jedno od naših ključnih polja i potencijala razvoja kojem ćemo posvetiti posebnu pažnju. Već su pokrenuti značajni investicioni ciklusi u banji ‘Mlječanici’ kod Kozarske Dubice, a unapređenje ponude planirano je i u ‘Banji Dvorovi’ kod Bijeljine i ‘Vilina vlas’ kod Višegrada.

Izdvojila bih i banju ‘LJešljani’ kod Novog Grada, čija voda spada u veoma rijedak tip voda, a koja svoju primjernu ima kako kod liječenja gastroenteroloških, kožnih i drugih oboljenja, tako i u kozmetologiji. ‘Banja Vrućica’ kod Teslića već godinama predstavlja jednu od omiljenih destinacija turistima iz regiona, ali i širom Evrope”, precizirala je ministar Gašić.

Na pitanje kako bi izgledala turistička posjeta Republici Srpskoj u trajanju od tri do četiri dana i šta bi ona preporučila turistima, Gašićeva je rekla da bi kao Prijedorčanka svakako preporučila odmor na Sani ili na Kozari, te da su te i slične destinacije mjesta koja rado bira za odmor.

“Na našu radost, naša Srpska obiluje takvim destinacijama i veoma rado posjećujemo Borja, Nacionalni park ‘Sutjeska’, ali i druga mjesta koja nude taj dodir prirode. Uz već pomenute banjske centre, koje bih preporučila da posjetite, tu je i naša olimpijska planina Jahorina koja sada ne nudi zanimljivu ponudu samo zimi, već i ljeti, a u ona mjesta koja obavezno treba da posjetite ubrajam Višegrad sa Andrićgradom i Trebinje”, naglasila je Gašićeva.

Govoreći o saradnji Srbije i Republike Srpske, Gašićeva je istakla da se ta saradnja kontinuirano jača sprovođenjem zajedničkih projekata, odluka i rješenja koja se donose, kako kroz bilateralne odnose nadležnih ministarstava, tako i kroz stratešku saradnju dvije vlade.

“Ona je dodala da zajednička saradnja nije trpila zbog ograničenja koje je u protekloj godini nametnula pandemija, već da se naprotiv Srbija pokazala kao najpouzdaniji partner Republike Srpske u doba krize”, navela je ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

(Srna, E.M)

Oznake: Suzana Gašić