Politika 15.12.2021.

Gašićeva i Košarac razgovarali o diferenciranoj stopi PDV-a

ČITANJE: 1 minuta

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarali su danas u Banjaluci o mogućnosti uvođenja diferencirane stope PDV-a na turističke usluge.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima međunarodnih organizacija za pomoć i podršku turističkom sektoru, s fokusom na saniranje negativnih posljedica pandemije virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Istaknuto je da je turizam u Republici Srpskoj pretrpio značajne posljedice i štetu usljed pandemije i da u narednom periodu svi uključeni subjekti treba da ulože zajedničke napore kako na oporavku sektora, tako i na promociji i pozicioniranju turističkih potencijala Srpske na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Razgovarano je i o značaju projekta “Otvoreni Balkan” i mogućnostima što uspješnijeg pozicioniranja privrednih subjekata iz Republike Srpske na tržištima obuhvaćenim ovim projektom, te mogućnostima realizacije “Zelenih koridora” prema EU, čime bi se olakšalo poslovanje i spoljnotrgovinska razmjena između Republike Srpske i zemalja EU.

Kada je riječ o aktuelnim pitanjima i trendovima u oblasti trgovine, Gašićeva i Košarac razgovarali su o elektronskoj trgovini i kreiranju zakonskog okvira za regulaciju ovog vida trgovine, kako o pitanju unutrašnje, tako i spoljne trgovine i prometa.

(Srna, E.M)