Vijesti 10.08.2016.

Gastarbajteri i stranci u kupovini u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Po gužvi među tezgama na banjalučkoj Tržnici, na prvi pogled, reklo bi se da je vikend. A kad želje kupaca čujete na nekoliko stranih jezika, pomislite da ste u nekoj evropskoj metropoli.

Objašnjenje je jednostavno – brojni gastarbajteri, ali i sve više stranaca, hrli u šoping po Banjaluci, jer su za njihove džepove cijene-prava sitnica.

“Kupuju sve, ja mislim da je kod nas povoljnije nego kod njih i da je to razlog. Svega traže. Ja mislim da se najviše cjenjkaju Slovenci, što mi je baš ovako malo čudno, oni se najviše cjenjkaju, ovi drugi ne. Ne znaju jezik”, kaže Nada Radulović, prodavac.

Za vrijeme posjete Banjaluci, porodica Maržinski iz Francuske uživala je i u jeftinoj, ali kažu odličnoj ponudi banjalučkih restorana i kafića. Ni oni nisu odoljeli šarenim štandovima, pa već nekoliko dana prijepodnevne šetnje gradom završe kupovinom.

Osim razgledanja i kupovine na štandovima sa odjećom, obućom, bižuterijom i kućnim tekstilom, stranci rado prokrstare i pored tezgi sa voćem i povrćem. Tu prodavci pričaju nema pazara dok ne dođe domaći kupac. Strance privuku mirisi i boje. Ne kupuju mnogo, tek toliko da degustiraju.

Šoping u Banjaluci posebno je popularan vikendom, kada se autobusi sa turistima koji su na proputovanju obavezno zaustavljaju podno Kastela, a kupci pohrle do prvih prodavnica i štandova.

(ATV)