Vijesti 21.01.2016.

Gavranović: Cijena karte trebalo bi da bude 1,30 KM

ČITANJE: 2 minute
gradski prevoz
Mišljenje Komisije za korporativno upravljanje o opravdanosti korekcije cijene karte u javnom gradskom i prigradskom prevozu prihvatio je danas Slobodan Gavranović, gradonačelnik, a odnosi se na to da je ekonomski opravdana korekcija cijene od 17,5 odsto.

Smanjenje cijene karte s 1,60 na 1,30 KM kupljene u autobusu obradovalo bi putnike, ali ne i prevoznike. Konačna odluka trebalo bi da bude poznata u petak.

Gradonačelnik je zadužio Odjeljenje za privredu i Odjeljenje za komunalne, stambene poslove i poslove saobraćaja da zajedno s prevoznicima sprovedu proceduru za korekciju cijene, odnosno da održe sastanak s prevoznicima s ciljem usaglašavanja stavova povodom predložene promjene cijene.

-Urađena je analiza troškova autoprevoznika i došlo se do zaključka da pojedničana cijena karte gradskog prevoza treba da bude niža za 30 feninga, odnosno umjesto sadašnje, koja je 1,60, trebalo bi da iznosi 1,30 KM- rekao je Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS, na sastanku koji je danas imao u Gradskoj upravi.

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, međutim, i danas je ponovio da je nemoguće da karte pojeftine 30 feninga, te da ovo preduzeće neće pristati na takvu ponudu bez subvencija.

-Ako bi ostali prevoznici pristali na tu cijenu, rezultat toga bili bi krševi na gradskim ulicama, a vremenom bi neki od prevoznika propali. Ako je to cilj grada, onda je najbolje da mi vozimo džaba- istakao je Mijić.

Dodao je da su otvoreni za pregovore, ali na osnovu podataka.

-Već pet godina našim putnicima je omogućeno da kupe jeftinije dnevne karte za prevoz, odnosno blok od pet karata; po karti je to 1,20 KM- rekao je Mijić.

Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a u Gradskoj skupštini, smatra da prevoznici nemaju argumente da se ne pristupi sniženju cijene karata.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, ističe da je Gradska uprava trebalo da donese odluku da cijena karte prati cijenu goriva.

(NN)

Oznake: Zoran Talić