Vijesti 24.11.2015.

Gavranović: Informacije iz Dejtona primijeniti u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta
slobodan-gavranovic
Gradočelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je da je, boraveći u američkom gradu Dejtonu na trodnevnoj konferenciji povodom obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čuo mnogo korisnih informacija koje će primijeniti u Banjaluci.

Gavranović je naveo da je u okviru konferencije potpisan i memorandum o saradnji gradova Banjaluke, Sarajeva, Mostara i Dejtona.

“Taj memorandum podrazumijeva naš aktivizam kada je riječ o saradnji na univerzitetskom planu, kao što je razmjena studenata i uvezivanje univerziteta ovih gradova”, rekao je Gavranović novinarima.

On je istakao značaj te uvezanosti i saradnje, s obzirom na to da Dejton ima izuzetno uređen i razvijen naučno-istraživački rad, te centar za inovativnost, kao i nekoliko vrlo značajnih institucija koje se bave naukom, razvojem i obrazovanjem.

“Razgovarali smo i o mogućnostima korištenja njihovih znanja i tehnologija koje imaju u izgradnji komunalne infrastrukture”, rekao je Gavranović.

On je dodao da je bilo riječi i o aspektu bezbjednosti i video-nadzora gradskih saobraćajnica, koji je u ovom gradu izuzetno razvijen i uređen.

“Na privrednom planu je dogovoreno da će potpisnici memoranduma razmjenjivati informacije o privrednim mogućnostima i projektima, jer su problemi na ovom polju svugdje isti”, rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, i u Dejtonu ima mnogo pogašenih preduzeća, koja su zbog jeftine radne snage preseljena u Kinu i druge destinacije.

Gavranović je naveo da je Banjaluka otvorena za saradnju i u oblasti kulture i sporta sa potpisnicima memoranduma, te da svoje potencijale predstavi i na ovim lokacijama, ali i da bude dobar domaćin za njihove projekte.

(Agencije)