Politika 18.09.2015.

Gavranović: Nema mira bez Dejtonskog sporazuma

ČITANJE: 1 minuta
slobodan-gavranovic
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je da bez Dejtonskog sporazuma u BiH nema mira, kao i da je moguće govoriti o boljim rješenjima koja bi bila na bazi konsenzusa tri konstitutivna naroda.

“Dok ne nađemo neko bolje rješenje, Dejtonski sporazum je osnova i garancija mira i stabilnosti na ovom prostoru”, rekao je Gavranović nakon sastanka sa pomoćnikom gradonačelnika Dejtona Metom DŽozefom.

Gavranović je naveo da je DŽozefa informisao o političkoj i privrednoj situaciji u Banjaluci, o nastojanjima da se razvije privreda i stvore uslovi za nova zapošljavanja.

Na sastanku je razgovarano i o potencijalnoj saradnji dva grada, ali i tome da Banjaluka, Mostar i Sarajevo sa Dejtonom potpišu memorandum o saradnji.

DŽozef je rekao da je veoma iznenađen sličnostima koje postoje između Banjaluke i Dejtona, što stvara dobar osnov za saradnju.

“Oba grada imaju dobru osnovu u proizvodnji, imamo dobre i jake obrazovne sisteme i fokusirali smo svoje resurse na razvoj preduzetništva”, istakao je DŽozef.

On je dodao da će u Dejtonu biti izgrađen zid u kojem će biti ugrađena tri kamena iz BiH, odnosno Vijećnice u Sarajevu, Starog mosta u Mostaru i Vijećnice u Novom Gradu.

(Agencije)