Gavranović: Snijeg je trebao bolje da se čisti!

gavranovic
gavranovic
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, sa saradnicima, održao je danas sastanak sa predstavnicima komunalnih preduzeća zaduženih za uklanjanje snijega u gradu na kojem je izrazio svoje nezadovoljstvo što pojedini dijelovi grada nisu pravovremeno bili očišćeni tokom vikenda.

– Bez obzira na to što je u kratkom roku pao veliki snijeg, opšta ocjena je da se moglo djelovati bolje, a da su na pojedinim područjima ekipe zimske službe kasnile- zaključio je on.

Gradonačelnik je naložio da se u toku dana prioritetno nastavi čišćenje pješačkih staza, prilaza pješačkim trotoarima, autobuskim stajalištima, te da se nastavi sa čišćenjem onih saobraćajnica na kojima još ima snijega.

Gavranović je rekao da će se režim rada zimskih službi intenzivirati u narednih 72 časa, kako bi u navedenom roku mehanizacija za čišćenje snijega ušla u sve ulice.

On je podsjetio da je za ovu zimsku sezonu za čišćenje snijega izdvojeno 1,3 miliona KM, što, kako je rekao, nije dovoljno.

– I sam broj mehanizacije koja je angažovana govori da to za Banjaluku nije dovoljno. U Zagrebu se za noć može angažovati 250 ralica, a mi jedva skupimo 50- rekao je Gavranović.

On je dodao i da su putevi ka selima prohodni i da nema prekida autobuskih linija.

– Na selima je čak i bolje stanje, zato što je tamo visina sniježnog pokrivača 15 centimetara, a ovdje 35- rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, određeni zastoji u radu zimske službe uzrokovani su i činjenicom da izvođači koji su izabrani na posljednjem tenderu još ne poznaju dovoljno teren koji čiste, zbog čega su juče dva kamiona sa grtalicom sletjela sa saobraćajnice prema naselju Piskavica.

– Insistiram na poštovanju ugovora sa izvođačima i tamo gdje sa svojim kapacitetima ne stignu da urade posao, mi ga nećemo čekati, nego ćemo uvesti drugog izvođača, a njima odbiti- rekao je Gavranović.

On je takođe dao nalog da se u narednim danima počne sa uklanjanjem snijega sa površina na kojima su planirane manifestacije gdje će se vršiti obilježavanje Dana RS.

(Agencije/NN)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije