Vijesti 19.02.2016.

Gdje će se graditi crkva u Boriku: I građani i SPC traže novo mjesto za hram!

ČITANJE: 3 minute
igraliste borik zima
Sudbina igrališta u Boriku na kojem je planirana izgradnja pravoslavne crkve sa parohijskim domom još nije poznata. Mještani ove mjesne zajednice su u srijedu ponovo izrazili svoje nezadovoljstvo razvojem situacije i plaše se da će na igralištu biti izgrađena crkva, iako se oni već mjesecima bore da ta sporna lokacija na Bulevaru vojvode Živojina Mišića ne bude mijenjana regulacionim planom.

Juče su predstavnici Građanske inicijative za Borik, koji se bore za očuvanje ove zelene površine, imali sastanak sa načelnicom Odjeljenja za prostorno uređenje Sanelom Kecman, koja ih je uvjeravala da će, upravo zahvaljujući akciji građana, biti urađena opširna analiza potencijalnih lokacija za izgradnju ove crkve.

Bitne su informacije

– Predstavljen nam je dio sadržaja programskog zadatka za firme koje će biti pozvane da urade analizu. Neće biti javnog poziva, već će se ići direktno prema firmama koje su specijalizovane za ove poslove. Na osnovu njihovih ponuda biće izabrana jedna koja će uraditi analizu. Ovo je prvi put u istoriji grada da se radi ovakva analiza. Što se nas tiče, ne dopada nam se što će biti razmatrana i sporna lokacija, a nije ni utvrđeno kako će javnost biti informisana o ovome. Poslaćemo i zvaničan dopis u kojem tražimo da se igralište vrati u staro stanje, da se vrati kućica i druge stvari koje su tu ranije bile – rekao je Miodrag Dakić, jedan od pokretača Građanske inicijative za Borik.

Da li će Građanska inicijativa biti zvanično uključena u cijeli ovaj proces, Dakić smatra da zavisi od gradonačelnika Slobodana Gavranovića, sa kojim bi uskoro trebalo da se sastanu.

Građanska inicijativa planira da građane informiše o cijelom procesu. Nadaju se da će sve biti javno, da će analiza biti urađena profesionalno i da će više od 5.000 potpisa građana za očuvanje ovog igrališta biti uvaženo.

Bez obzira na ishod analize, mještani Borika su poručili da “ne planiraju da odustanu od namjere da sačuvaju igralište za mališane i da će se za to boriti do kraja”. Prema nezvaničnim informacijama, ako se za izgradnju crkve ne pronađe nova lokacija, mogli bi biti organizovani čak i protesti.

Sanda Vukojević iz Građanske inicijative za Borik je još jednom ponovila da oni nisu politički aktivisti i da se ne protive izgradnji crkve, ali ne žele da se bilo šta gradi na omiljenom dječjem sankalištu i igralištu.

– Niko od nas nije pripadnik političke partije, mi se samo borimo za parče zelene površine u ovom naselju. Nadamo se da će se još veći broj građana priključiti našoj inicijativi, jer samo zajedno možemo uspjeti – rekla je na sastanku sa građanima Sanda Vukojević.

Rješenje do ljeta

U međuvremenu, Srpska pravoslavna crkva je dostavila Gradskoj upravi novi zahtjev za pronalažanje zamjenske lokacije za crkvu u ovom naselju. I crkva želi pomirljivo rješenje i novu adekvatnu lokaciju za izgradnju hrama i parohijskog doma.

S druge strane, stvorena je takva atmosfera da pojedini građani smatraju kako je povedena hajka protiv crkve, iako su se iz Građanske inicijative Borik strogo ogradili od ovakvih tvrdnji.

Dalji razvoj situacije, po svemu sudeći, zavisi od rezultata analize, koji bi mogli biti poznati, kako je Kecmanova rekla, najkasnije na proljeće ili početkom ljeta.

– Ova analiza, svakako, trebalo je da prethodi izmjeni regulacionog plana, ali mislim da nikad nije kasno da to bude urađeno. Tek nakon dostave ovog elaborata grad će preduzeti dalje korake i moći ćemo da odgovorimo na pitanje šta dalje – zaključuje Sanela Kecman.

(Press)