Vijesti 22.08.2016.

Gdje je ugovor o privatizaciji „Boske“: Prodavac i kupac ćute kao “zaliveni”

ČITANJE: 2 minute

Pronalazak ugovora o privatizaciji Robne kuće “Boska”, koji je misteriozno iščezao u martu prošle godine, očigledno još nije ni na pomolu.

 Naime, u Ministarstvu trgovine i turizma RS i RK “Boska” i dalje nemaju namjeru da se oglašavaju povodom nestanka ugovora. Samo su kratko saopštili da trenutno ne mogu da daju nikakav komentar.

– Istraga o nestanku ugovora o privatizaciji RK “Boska” i dalje traje, tako da ne možemo nista da komentarišemo – poručili su iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Ni nakon brojnih poziva i zvanično poslatog dopisa, ni u “Boski” nismo uspjeli da saznamo da li imaju bilo kakvih saznanja kako je ugovor nestao, odnosno da li je i koje posljedice to eventuelno imalo po kupca i prodavca ove robne kuće. Ostali smo uskraćeni i za informaciju šta je sa nestalim ovjerenim bankarskim mjenicama, kojima je kupac garantovao ispunjenje obaveza prema prodavcu.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu potvrđeno nam je da je 16. marta prošle godine Sektor kriminalističke policije CJB Banjaluka dostavio obavještenje upućeno od Ministarstva trgovine i turizma RS, u vezi sa nestankom službene dokumentacije.

– Nakon obavljenih provjera banjalučki CJB je 26. maja 2015. dostavio izvještaj protiv Jugoslava Jovičića, zbog krivičnog djela falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Pomenuti predmet je kod tužioca Odeljenja za privredni i organizovani kriminal i u fazi je istrage – kaže službenik za informisanje Maja Đaković Vidović.

Kako nezvanično saznajemo, istragu u vezi sa privatizacijom RK “Boska” otvorilo je i Tužilaštvo BiH. Iz ovog tužilaštva su, međutim, saopštili da ne mogu da daju nikakav komentar na dopis koji smo im poslali.

Ne plaća kredite

Ugovor o prodaji 58 odsto RK “Boska“ beogradskom konzorciju “Zekstra – Delta“ potpisan je 3. oktobra 2008. godine u Banjaluci.

Kupac se obavezao da će zadržati 254 radnika i u rekonstrukciju “Boske“ uložiti 40 miliona evra. Međutim, ni u “Boski” ni u resornom ministarstvu nismo uspjeli da saznamo da li je kupac ispunio obaveze.

Ono što se zna je da zbog neredovnog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica, “Boska” duguje IRB 15,7 miliona KM, zbog čega je još prije četiri godine „zaradila“ tužbu.

(EuroBlic)