Magazin 29.04.2018.

GDJE SU I ŠTA RADE Banjalučke misice devedesetih ?

ČITANJE: 5 minuta

Aleksandra Raca, bivša mis BiH i Jasmina Grujić, prva mis Republike Srpske, danas imaju po troje dece, a sa modnih pista nestala je i Aleksandra Dobraš, mis Jugoslavije iz 1989. godine. Raspitali smo se gdje su danas, čime se bave i kako izgledaju misice, koje su skoro tri decenije opravdale urbani mit o Banjaluci kao gradu lijepih žena.

Djevojčice iz Osnovne škole „Georgi Stojkov Rakovski“, u banjalučkom naselju Nova Varoš, prije tridesetak godina redovno su igrale košarku. Kada su se među igračicama na školskom basket terenu pojavile dvije dugonoge  Aleksandre, jedna plava, a druga smeđokosa, u publici je iz dana u dan bilo sve više dječaka.

Bili su to prvi javni nastupi dvije buduće misice: Aleksandre Dobraš, mis Jugoslavije iz 1989. i Aleksandre Race, mis BiH iz 1991. U to vrijeme Jasmina Grujić, koja će kasnije postati prva mis Republike Srpske, još je bila klinka, koja će tek zablistati.

Aleksandra (Raca) Knežević – domaćica sa diplomom i lentom

Mis BiH iz 1991. danas živi u Beču, ima 45 godina, ima supruga i trojicu sinova i ljepotu na kojoj bi joj pozavidjele mnoge tinejdžerke. Njen sin prvenac Lav Petar ima 13 godina, Aleksandar 11, a najmlađi konstantin sedam godina. Bivša misica uživa u ulozi majke i domaćice.

– Uz njih trojicu nemam vremena da pomognem suprugu u porodičnom biznisu, a o poslu u struci ni ne razmišljam, iako sam nastavnica muzičkog. Srećna sam i zadovoljna svojim životom, a izbori za mis su za mene samo lijepo sjećanje iz mladosti – kaže Aleksandra Knežević.

Nakon što je pobijedila na republičkom takmičenju učestvovala je 1991. na izboruza Mis Jugoslavije. Plasirala u finale, a koleginice  su je, na internom glasanju, jednoglasno izabrale za „ljepoticu među ljepoticama“. Na balu nakon izbora za MIS YU plesala je sa Bajagom i fudbalerima „Partizana“, ćaskala sa Džonijem Štulićem i dobila prve ponude za manekenski posao.

– Nisam htjela da budem manekenka, preče mi je bilo da završim Muzičku školu. Ne mogu reći da mi se uspjeh na izboru za mis isplatio u doslovnom smislu, ali je to bilo divno druženje sa djevojakama svih nacionalnosti iz cijele Jugoslavije. Skećam se da je sa nama bila i jedna mlada Albanka sa Kosova. Nisam doživjela ništa ružno, naprotiv, i svim bih djevojkama preporučila da izbore ljepotica shvate na ovakav način – kaže Aleksandra Knežević.

Jasmina (Grujić) Stupar – od princeze do poslovne žene

Prva mis Republike Srpske, Banjalučanka Jasmina Grujić, bila je odlikašica u Ugostiteljsko turističkoj školi, i već u tinejdžerskim danima je govorila njemački i engleski, pa su svi očekivali da će biti i odlična studentkinja. Ali, njena životna priča sa hepiendom krenula je sasvim drugačjim tokom. Ratne 1993. izabrana je za prvu Mis Republike Srpske. Nakon mature je upisala studije i započela manekensku karijeru , ali je urzo sve batalila zbog – ljubavi. Udala se čim je navršila 18 godina i danas sa suprugom Robertom Stuparom i troje dece živi u Njemačkoj. Radi u Minhenu u turističkoj industriji. I danas je lijepa i mladolika.

– Zar se još neko, osim mojih roditelja i sestre sjeća da sam prije 25 godina bila mis. Nije u tom izboru bilo mnogo glamura, ipak je tada bio rat , ali ja sam bila mlada i ta mi je lenta mnogo značila. Zaplakala sam kad su me proglasili za mis RS. Na Divčibarama na izboru za mis Jugoslavije, već sam bila iskusnija, ali ipak nisam mogla sakriti emocije kada sam ušla među pet najljepših Jugoslovenki – seća se Jasmina Stupar (42).


Jasmina je rođena i odrasla u Njemačkoj i kako pričaju njeni roditelji, još kao mala je voljela da se dotjeruje, a na maskenbalu u vrtiću najčešće je bila princeza.

Nekadašnja mis RS sa suprugom,  kćerkama Tijanom (21) i Sofijom (18)  i sinom Milanom (15), kao i njena sugrađana Aleksandra Knežević, često dolazi u Banjaluku, da se vidi sa roditeljima i starim društvom. Porodica Stupar ljeta provodi na Jadranu, a u Bavarskoj nemaju mnogo vremena za odmor. Imaju malu porodičnu firmu, veliki stan, djecu, kućne ljubimce i mnogo obaveza!

– Srećna sam jer imam ispunjen život i porodicu u kojoj vlada ljubav. Zdravi smo, nismo siromašni i šta nam više treba – kaže bivša misica, koja je i danas prava ljepotica.

Aleksandra Dobraš – tajanstvena skromna plavuša

Još ratne 1992. društvo iz Nove Vroši izgubilo je kontakt sa Aleksandrom Dobraš, jedne od posljednjih ljepotica SFRJ. Nakon mature Aleksandra je odselila iz Banjaluke. Jedno vrijeme je radila kao manekenka u Milanu, ali je nakon nekoliko godina nestala sa modnih pista. U Banjaluci, u kraju u kojem je živjela, priča se da je odselila u Ameriku, udala se i promijenila prezime.

A u jesen 1989. cijela je Banjaluka bila ponosna na nju – zvanično najljepšu Jugoslovenku. Aleksandra Dobraš je u to vrijeme imala 17 godina i bila je učenica drugog pet razreda tadašnje Kožarsko tekstilne škole.

– Vrijedna je i skromna, možda čak i preskromna. Vrlo dobra je učenica, nikad se nije oblačila ekstravagantno, niti se šminkala, iako to čini većina njenih vršnjakinja. U školu je uvijek dolazila na vrijeme i spremna, a na nastavu nije zakasnila ni jutro nakon što je u Zagrebu izabrana za mis Jugoslavije – hvalili su je tada njeni profesori.

(Srpskainfo)