Gdje vidite sebe kroz 5 godina? Ovo je jedini tačan odgovor na omraženo pitanje na razgovoru za posao

razgovor za posao
Ne djeluje kao da je trik-pitanje, ali vaš odgovor na „Gdje sebe vidite za 5 godina?“ može da presudi u intervjuu za posao – pozitivno ili negativno. Bićete iznenađeni kad pročitate šta sve mogu (i žele) da saznaju iz tog jednog pitanja koje mnogima zadaje glavobolju.

Mnogi bi rekli – „Pa ja ne znam gdje ću biti sutra!“, ali to je pogrešno razmišljanje, posebno kada je preko puta vas poslodavac. U svakom trenutku bi trebalo da imate bar neku predstavu o svojoj budućnosti.

– Svrha ovog pitanja jeste da se sazna od kandidata da li je u potrazi za karijerom više nego za poslom, da li se njegovi ciljevi slažu sa ciljevima kompanije za konkuriše, i da li ima realan plan za budućnost – objašnjava za Biznis Insajder David Višon, koji je šef zapošljavanja na pretraživaču poslova Happie.

Dejl Kurov, executive coach, kaže da vaš odgovor na to pitanje može da pokaže kompaniji da li imate potrebnu radnu etiku, stav i lojalnost koji bi vas činili dobrim zaposlenim na duže staze.

Evo šta poslodavci i menadžeri žele, a šta ne žele da čuju kada vam postave ovo pitanje:

Žele da znaju da ste razmišljali o odgovoru.

Stručnjaci savjetuju da ne upadnete u zamku razmišljanja o dugoročnim planovima. Pokažite da imate neku predstavu o budućnosti, ali i da ste fleksibilni.

-Svi razumiju da stvari mogu da se mijenjaju, zato balansirajte između toga gdje želite da idete (odnosno vaša karijera) kao i pokazivanja razumijevanja kako taj put može da se promijeni- kaže Višon.

Žele da znaju da karijera može da vas ponese – ali da imate realnističke ciljeve.

Višon savjetuje da ne budemo preambiciozni. Svi bismo željeli više i bolje u budućnosti, ali reći da želite budete direktor za pet godina na poziciji na kojoj tek sad počinjete – prerano je.

Žele da znaju da ćete dati sve od sebe prije nego što očekujete promociju.

-Može da prođe mnogo vremena, i mnogo posla prije nego što ćete se pomjeriti na ljestvici napretka na bolje- kaže Kurov.

Žele da znaju da ćete biti lojalni i privrženi kompaniji bar tokom 5 godina.

Mnoge kompanije (ne sve) ulažu dosta vremena i novca da obuče i usavrše kandidate, i ne žele da izgube svoju „investiciju“ za godinu ili dvije. Zato je bolje ne pominjati da se nadate da ćete biti u nekoj drugoj kompaniji, u drugoj industriji, ili na nekoj drugoj poziciji (čak i da je to istina).

Žele da čuju kako će se kompanija i pozicija za koju aplicirate uklapati u dugoročne ciljeve.

Kurov savjetuje da napravite plan kojim ćete doprinijeti samom poslu i to u narednih nekoliko godina.

-Ako želite da provjerite da li je vaš petogodišnji plan usklađen sa njihovim, sada vi preuzmite vodeću ulogu i pitajte šta poslodavac želi od dotične pozicije- sugeriše Wishon, i dodaje: „To će pomoći da se bolje razumije napredovanje i organizacija unutar firme.“

(Bizlife.rs)

UKC Ranjeni muškarac u pucnjavi u Kuljanima i dalje na aparatima

Četrdesetdevetogodišnjak čiji su inicijali S.M., koji je ranjen iz vatrenog oružja u banjalučkom naselju Kuljani, i dalje je priključen na aparate za mehaničku ventilaciju u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

TEGELTIJA: Kazne do 12 000 KM za poslodavce koji ne povećaju plate

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biti kažnjeni, i to pravna lica od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorna lica od 1.000 do 3.000 KM.

RONILAČKI KLUB “DELFIN” Besplatna škola sportsko-rekreativnog ronjenja

Ronilački klub „Delfin“ Banja Luka organizuje besplatnu školu sportsko-rekreativnog ronjenja za djecu i roditelje, koja će biti održana od 25. do 28. jula ove godine. Ove godine, projekat će biti realizovan u okviru turističke manifestacije „Ljeto na Vrbasu“.  Pravo učešća imaju porodice, jedan ili oba roditelja sa djecom uzrasta od 8 do 17 godina, a

POPRAVKA ZUBA ZA OSNOVCE Tokom raspusta zubar u šest banjalučkih škola

Stomatološke usluge učenicima osnovnih škola tokom raspusta pružaju stomatološke ordinacije za učenike u OŠ “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Zmaj Jova Jovanović”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, radnim danom od 7.30 do 14.30, potvrdili su u Domu zdravlja.