Politika 03.12.2015.

General Lazarević: Preživio sam haško gubilište

ČITANJE: 2 minute
vladimir lazarevic
General Vladimir Lazarević pušten je na slobodu nakon što je izdržao dvije trećine kazne – 14 godina zatvora, a sletio je na aerodrom u Nišu oko 14 časova.

Kako se navodi, u avionu sa Lazarevićem bili su ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar pravde Nikola Selaković.

Osim toga, na aerodromu su generala sačekali i ministar Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, vladika Teodosije, kao i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Lazarević je po komandnoj odgovornosti bio osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

U Haškom zatvoru je proveo više od 10 godina, gdje se u međuvremenu i razbolio, a nekoliko puta je i operisan.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gdie je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna poslije žalbe smanjena na 14 godina.

General Vladimir Lazarević izjavio po povratku je da je osuđen bez ijednog dokaza, ali i da je uspio da preživi “haško gubilište”.

– Imam iza sebe deset izgubljenih godina, zašto? Nisam osuđen za jedno konkretno nedjelo, niti moje, niti mojih boraca, njih 70 hiljada, niti za jedno djelo protiv života i imovine, niti za kršenje pravila ratovanja- rekao je Lazarević na niškom aerodromu gde mu je priređen doček.

Lazarević se zahvalio svima koji su ga sačekali i naglasio da ga je Haški tribunal osudio samo zato što je komandovao prištinskim korpusom.

– Pretekao sam Haško gubilište, duboko uvjeren u pravdu i istinu. Ne možete lagati sve ljude, sve vrijeme. Izvor mog opstanka, bilo je mojih 600 stradalih saboraca i preko 2.000 ranjenih- kazao je on.

Ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislav Gašić ocijenili su da je povratak Lazarevića veliki dan za Srbiju.

– Zahvaljući generalu danas su slobodni i Niš, Kraljevo, Valjevo i Kruševac, svi naši gradovi i sela- rekao je Selaković.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je poslije četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

Osuđen je po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

(B92)