Svijet 07.04.2022.

Generalna skupština UN-a o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava

ČITANJE: 2 minute

Generalna skupština UN-a glasaće danas o prijedlogu Sjedinjenih Američkih Država da se Rusija suspenduje iz Savjeta UN za ljudska prava zbog izvještaja o, kako se navodi, “grubom i sistematskom kršenju ljudskih prava” sprovođenjem specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Za suspenziju Rusije potrebno je da glasa dvije trećine od 47 članica Savjeta, a u taj procenat se ne računaju suzdržane zemlje.

Rusija je upozorila zemlje da će glasanje “za” i suzdržanost biti ocijenjeno kao “neprijateljski postupak” sa posljedicama po bilateralne odnose.

Iz ukrajinskih gradova juče je evakuisano skoro 4.900 ljudi, izjavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Moskva je potvrdila da su se ruske trupe povukle iz Kijevske oblasti, kako bi stvorile povoljne uslove za rusko-ukrajinske pregovore.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će Brisel uvoditi nove sankcije Rusiji, koje će vjerovatno uključivati i mjere protiv uvoza ruske nafte.

I Sjedinjene Američke Države najavile su novi paket sankcija koje uključuju zabranu novih investicija u Rusiji, sankcionisanje kćerki ruskog predsjednika Vladimira Putina i članova porodice ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Zvanični London najavljuje da će do kraja godine prestati da uvozi rusku naftu i ugalj, kao i da su zamrzle imovinu Sberbanke i Kredit bank ov Moskou.

Kredibilitet Savjeta UN-a za ljudska prava i cijelog sistema svjetske organizacije u ovoj oblasti biće ugroženi ukoliko Generalna skupština UN usvoji američki prijedlog rezolucije o suspendovanju članstva Rusije, izjavio je stalni ruski predstavnik u Kancelariji UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Genadi Gatilov.

– Ukoliko rezolucija bude usvojena, zapadnjaci će moći slobodno da nametnu ostalim zemljama koncepte i svoju viziju ljudskih prava koja se sviđa njima i njihovim saveznicima – rekao je šef ruske diplomatske misije za TASS.

Prema njegovim riječima, suspendovanje Rusije kao člana Savjeta UN za ljudska prava će “diskreditovati princip univerzalnosti tog tijela, narušiti njegovu efikasnost i potpuno ugroziti povjerenje ne samo u Savjet, već u cijeli sistem UN za zaštitu ljudskih prava”.

(E.M)