Politika 26.11.2021.

GENERALNI SEKRETAR NATO-a: Zapaljiva retorika iz RS čini nas zabrinutim

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je o Zapadnom Balkanu uoči samita ministara vanjskih poslova u Rigi. Stoltenberg je najavio da će se voditi rasprava o Kosovu i Bosni i Hercegovini. Rasprava na dnevni red NATO-a dolazi nakon pritiska koji je obavio London kako bi se raspravljalo o potezima Milorada Dodika.

“Na sastanku ministara vanjskih poslova, 30.11. i 1.12. u Rigi, osvrnut ćemo se na najnovija dešavanja na Zapadnom Balkanu. Regija je strateški važna za NATO. Prešli su dug put od sukoba devedestih, ali smo nedavno svjedočili rastu tenzija. Na Kosovu NATO radi sa EU diplomatama, kako bi smanjili tenzije na granici, te implementirali nedavni dogovor Beograda i Prištine“, istakao je Jens Stoltenberg, prenosi N1.

Dodao je da u BiH snažno podržavaju jedinstvenu državnu strukturu i multietničke oružane snage.

“Ali smo i zabrinuti zbog zapaljive retorike iz Republike Srpske. Tako da ćemo razgovarati o stalnoj ulozi NATO-a u promoviranju stabilnosti i sigurnosti u regiji. Naše kolege iz Finske i Švedske će nam se priključiti na ovoj sesiji, kao i visoki predstavnik EU Borell, jer jači smo i efikasniji kada zajedno radimo. Stoga se radujem sastanku ministaraa vanjskih poslova u Rigi“, rekao je Stoltenberg.

(SB)