Svijet 01.11.2021.

GENERALNI SEKRETAR UN: Kopamo vlastite grobove globalnim odnosom prema klimi

ČITANJE: 2 minute

Glasgow, najveći škotski grad i domaćin klimatske konferencije Ujedinjenih naroda, danas je i sutra prijestolnica svijeta. Raspravlja se o klimatskoj budućnosti svijeta, a posebno je odjeknula izjava šefa UN koji je oštro poručio kako smjerom u kojem svijet trenutno ide kopamo vlastite grobove.

Na skup za spas svjetske klime (COP26) kojim predsjeda Ujedinjeno Kraljevstvo stiže oko 120 čelnika – američki predsjednik Joe Biden s tisuću delegata, odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Fumio Kishida, među ostalima. U Škotsku je stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi index.hr.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, poznat kao jedan od najžešćih zagovornika hitnog rješavanja problema emisije stakleničkih plinova, kazao je na konferenciji da “naša ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo u propast”.

“Ili ćemo zaustaviti taj proces ili će on zaustaviti nas. Došlo je vrijeme da se kaže – dosta. Dosta je toga da se ubijamo ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je bilo da palimo, bušimo i zakopavamo se sve dublje. Kopamo vlastite grobove”, rekao je Guterres.

Dodao je da su nedavne najave zemalja o tome da će smanjenje ugljika preokrenuti stvari zapravo “iluzija” i da bi države svake godine trebale održavati sastanke i ažurirati svoje planove, a ne svakih pet, kao što je trenutno slučaj, piše BBC.

“Moramo odabrati ambiciju i solidarnost, zaštititi našu budućnost te spasiti čovječanstvo”, kazao je Guterres.

Ne dolazi Putin, ali dolaze demonstranti

Na skup neće doći ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će se skupu obratiti samo snimljenom porukom, Xi Jinping, predsjednik Kine koja je najveći svjetski emiter štetnih plinova, ni Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila, doma amazonskih pluća Zemlje, koji ne vjeruje u klimatske promjene.

Dolaze i bivši američki predsjednik Barack Obama, slavna švedska tinejdžerska aktivistica Greta Thunberg, britanski prirodoslovac i televizijski autor David Attenborough i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Na ulice Glasgowa slit će se i ogroman broj prosvjednika, njih nekoliko desetaka tisuća. Prosvjednička skupina Extinction Rebellion najavila je da želi izazvati poremećaje, a ekološka organizacija Greenpeace da će ući u gradsku luku na rijeci Clyde svojim brodom Rainbow Warrior, iako su plovila zabranjena u vrijeme konferencije.

(SB)