Vijesti 08.09.2016.

Genesis Project iz BiH u finalu za prestižnu WISE nagradu

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je u decembru prošle godine nagrađena prestižnim svjetskim prizanjem za mirovni aktivizam “Tomorrow’s Peacebuilders” , nevladina organizacija Genesis Project iz Banjaluke u finalnom je izboru za još jednu prestižnu svjetsku nagradu.

Riječ je o nagradi za inovativni pristup edukaciji koju dodjeljuje Svjetski inovativni samit za edukaciju (WISE engl.) Svjetski inovativni samit osnovala je fondacija Katar 2009. godine i od tada se svake godine nagrađuju organizacije iz cijelog svijeta koje se po svom pristupu edukaciji izdvajaju kao najbolji primjeri dobre prakse, inovativnog pristupa obrazovanju i poticanja saradnje. Nagrada identifikuje i promoviše najinovativnije i najefikasnije pristupe ključnim globalnim izazovima u obrazovanju i pomože u izgradnji mreže donosioca promjene koji inspirišu druge širom svijeta.

Genesis Project je, kao jedina organizacija iz BiH i regiona, uvršten među 15 finalista iz 13 zemalja svijeta. Odabrani od strane žirija koji je sastavljen od međunarodnih stručnjaka iz sfere obrazovanja, finalisti nude kreativna rješenja u pristupu kvalitetnom obrazovanju. Zajedno, oni se bave pitanjima koja predstavljaju globalne izazove u sferi obrazovanja.
Finalisti za WISE nagradu su odabrani na osnovu kriterija koji zahtijevaju da pokažu inovativno razmišljanje i konkretan, pozitivan uticaj na njihove zajednice, kao i potencijal da se njihove ideje i projekti repliciraju u drugim kontekstima i regijama.

Žiri sastavljen od stručnjaka iz cijelog svijeta će na kraju odrediti šest pobjednika, koji će biti objavljeni krajem ovog mjeseca. Osim mogućnosti publiciteta i umrežavanja, svaki pobednički projekat će dobiti 20.000 dolara.

Projekat Genesis-a koji je impresionirao predstavnike Katar fondacije odnosi se na upozoravanje na opasnosti od zaostalih mina i sprovodi se u osnovnim školama širom BiH, prvenstveno u minama najugroženijim područjima. Na kreativan i istovremeno edukativan način, putem interaktivnih lutkarskih predstava te nizom radionica, predstavnici Genesis-a nastoje djeci i odraslima prenijeti korisne informacije i upozorenja na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava Od 1999. godine pa do kraja 2015. godine preko 100,000 djece širom BiH je imalo priliku da pogleda jednu od pozorišnih predstava koje se bave edukacijom o zaštiti od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

– Činjenica da smo ušlu u svjetsko finale za prestižnu WISE nagradu od velikog motivacijskog značaja za naš budući rad ali je to ujedno i objektivna potvrda kvaliteta našeg rada, naše kreativnosti i posvećenosti. Ohrabreni time nastavljamo dalje sa našim aktivnostima, sa ciljem što boljeg i ispunjenijeg života djece širom Bosne i Hercegovine“, istakla je Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a.

(Srpskacafe.com)