Svijet 24.01.2023.

Gerasimov najavio reformu: Ne pamtimo ovakva neprijateljstva

ČITANJE: 2 minute

Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i “kolektivnom Zapadu” na korištenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik glavnog štaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na prijetnje ruskoj bezbjednosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti.

“Danas te prijetnje uključuju želju Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje”, rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. januara.

Finska i Švedska prošle godine podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Po novom vojnom planu Moskve, jedan korpus biće poslat u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljaju se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog distrikta, a u Ukrajinu će se poslati još tri motorizovane divizije, koje će biti dio kombinovanih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporižje.

“Glavni cilj je obezbijediti zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje”, rekao je Gerasimov i dodao da moderna Rusija nikad nije svjedočila takvom “intenzitetu vojnih neprijateljstava”, što je prisiljava da provodi ofanzivne operacije kako bi stabilizovala situaciju.

“Naša zemlja i njene oružane snage danas djeluju protiv cijeloga kolektiva Zapada”, rekao je.

U 11 mjeseci otkako je napala Ukrajinu, Rusija je mijenjala svoju retoriku o ratu od operacije do “denacifikacije” i “demilitarizacije” susjedne zemlje pa sve do prikazivanja rata kao odbrane od agresivnog Zapada.

Kijev i zapadni saveznici kažu da je riječ o neizazvanom činu agresije, a Zapad šalje sve više teškog naoružanja u Ukrajinu kako bi joj pomogao da se odupre ruskim snagama.

Gerasimov i ministarstvo odbrane bili su suočeni s snažnim kritikama zbog nekoliko neuspjeha na bojištu i neuspjeha Moskve da osigura pobjedu u ratu za koji je Kremlj očekivao da će kratko trajati.

Priznao je i probleme s mobilizacijom prošle jeseni. “Sistem mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima”, rekao je Gerasimov i dodao da je”morao sve popravljati u hodu”.

(Agencije)