Vijesti 23.11.2016.

”Gerijatrija” i ”Vodovod” Banjaluke zaratili zbog 170.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Više od 6,8 miliona KM duguje 11 preduzeća i ustanova, a među neslavnim rekorderima su susjedne opštine, “Vitaminka” i Klinički centar.

Na vrhu top liste je “Vodovod” Čelinac sa 2,1 miliona KM duga, UKC RS ima dug od 1,9 miliona, a laktaško KP “Budućnost” više od 1,26 miliona KM.

Oko 260.000 KM neplaćenih računa za vodu nagomilalo se Studentskom centru “Nikola Tesla”, a među neplatišama su i “Vitaminka” sa 261.400 KM i “Toplana” sa po 257.500 KM.

Prema podacima nadležnog preduzeća, vodu nisu plaćali ni FK “Borac”, koji duguje skoro 230.000 KM, “Metal” sa 180.800 KM neplaćenih računa, kao i Gerontološki centar Banjaluka, sa dugovanjem većim od 173.300 KM.

Vodu su trošili, a nisu plaćali i u RK “Boska”- njihov dug je skoro 145.000 KM, dok je “Akvana” dužna oko 92.300 KM.

– Sa ovim preduzećima i ustanovama imamo potpisane ugovore o reprogramu i sporazume o nagodbi – medijaciji, odnosno pokretanju naplate sudskim putem, što znači da ne može doći do zastare, a time ni do otpisa dugovanja – kaže Branka Ristić, portparolka “Vodovoda”. Napominje da u ove iznose nisu uračunata tekuća dugovanja.

Vinko Lolić, direktor Gerontološkog centra, tvrdi da za utrošenu vodu ne duguju “ni jednu marku”.

-“Vodovod” je ranije postavio vodomjer dva kilometra od našeg objekta u Dragočaju i pustio da se skoro čitavo naselje prikopča na njega. Ne znam koliko smo dopisa slali da se vodomjer izmjesti u krug Centra, ali bez uspjeha. Odlučili smo da brojač postavimo kod naše ustanove i od tada redovno plaćamo onoliko koliko i potrošimo- pojašnjava Lolić.

Dodaje da su i njegovi prethodnici, koji su bili na čelu Gerontološkog centra, takođe muku mučili sa ilegalnom potrošnjom vode, te da su slali na desetine dopisa da se taj problem riješi.

– Ne pada nam na pamet da plaćamo vodu koju troše mještani. Spremni smo i da se tužimo sa “Vodovodom” zbog toga – kaže Lolić.

Banjalučanin duguje 11.000 KM

Rekorder među domaćinstvima je Banjalučanin koji za vodu duguje 11.000 KM. U “Vodovodu” kažu da su protiv njega podnijeli tri tužbe i ističu da taj dug neće biti otpisan.

(EuroBlic)