Vijesti 11.04.2018.

GERONTOLOŠKI CENTAR Beskućnici dobijaju krov nad glavom

ČITANJE: 2 minute

Danas je počela izgradnja nove prihvatne stanice za beskućnike koji će uskoro dobiti krov nad glavom.

Objekat će biti izgrađen na mjestu gdje se nalazilo staro utočište za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra, a završetak radova je planiran za sredinu septembra.

Vinko Lolić, direktor Gerontološkog centra, kaže da su jako ponosni na ovaj projekat jer će biti izgrađen moderan prostor prilagođen potrebama korisnika.

Prema njegovim riječima, ovaj prostor imaće kapacitet za 10 stalnih stanara.

“Ranija prihvatna stanica je izgrađena davno. To je bio stari prostor u kojem su zidovi popucali i iako smo ulagali mnogo u taj objekat, rješenje smo vidjeli jedino u izgradnji novog, lijepog, modernog prostora u kojem će korisnici imati idealne uslove”, rekao je Lolić.

Dodao je da izgradnju novog objekta u potpunosti finansira Gerontološki centar vlastitim sredstvima.

U Udruženju građana “Mozaik prijateljstva” misle da će, nažalost, sve više građana zbog loše finansijske situacije, ali i odavanja alkoholu i drogama, ostati na ulici, te da je gradnja ovakvog prihvatilišta i više nego neophodna.

“Smatram da je to odličan projekat. Ne bih da budem pesimističan, ali gledajući kamo naše društvo ide, mislim da ćemo imati sve više ljudi na ulici. Izgradnja prihvatilišta je najbolje što se može uraditi za ove ljude, a najvažnije je da to bude dobro organizovano”, rekao je Miroslav Subašić, sekretar Udruženja “Mozaik prijateljstva”.

Procedura

U Gerontološkom centru kažu da je procedura dolaska beskućnika u prihvatilište ista kao i ranije.

“Beskućnike šalju Centar za socijalni rad, Hitna pomoć ili policija, a u Gerontološkom centru im se pruži potrebna pomoć u vidu hrane, medicinski pregled i topao krevet”, pojasnili su u Gerontološkom centru.

Dodali su da, kada Centar za socijalni rad utvrdi da korisnik nema porodicu niti gdje da živi, potpisuje se ugovor sa Gerontološkim centrom i taj korisnik dobija trajni smještaj u prihvatilištu.

(Nezavisne)