Region 06.08.2020.

GESTOVI: Nakon Miloševićevog dolaska u Knin, Plenković na komemoraciji Srbima

ČITANJE: 3 minute

Potpredsjednik hrvatske vlade iz SDSS-a Boris Milošević rekao je večeras da kao potpredsjednik vlade i kao čovjek osuđuje sve ratne zločine, “pogotovo zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u Lovasu, Škabrnji, Nadinu i svim drugim mjestima”.

On je u Dnevniku HRT-a izjavio da je znao da neće biti razumijevanja u Srbiji za njegovu odluku da prisustvuje obilježavanju godišnjice akcije Oluja u Kininu i da se nada da će se vremenom poruke sa tog događaja i njegov odlazak racionalnije analizirati i da će se naći razumijevanja za to.

“Činjenica je da su Hrvatska i Srbija susjedne zemlje premrežene kroz istoriju, s političkim, privrednim, kulturnim i porodičnim vezama i da jedino dobrosusjedska politika može dati rezultat”, poručio je Milošević.

Na pitanje da li je došlo vrijeme da neko iz Srbije prizna zločin na ovim prostorima odgovorio je da on sigurno neće govoriti kako Srbija treba da vodi svoju politiku, prenose agencije.

Ocijenio je da je poruka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je kako je rekao, odao pijetet svim nevinim žrtvama, za njega puno značila, prenosi Index.hr.

“Da premijer na taj dan na tom mjestu iskaže pijetet prema svim žrtvama bez zadrške, osudi sve ratne zločine bez zadrške, da navede mjesta na kojima su počinjeni ratni zločini nad Srbima, da iskaže razumijevanje za to da veliki broj, da većina Srba ima drugačiji pogled na Oluju, za mene je značilo puno, za mene je značilo da se osjećam kao ravnopravni građanin Republike Hrvatske”, rekao je Milošević.

Naveo je da su mu emocije na obilježavanju “Oluje” u Kninu bile jake i pomiješane.

“Pokušao sam da budem koncentrisan, da pratim šta se događa, da čujem poruke govora. Je li to početak neke nove Hrvatske? Pa možda, bilo je i ranije jakih gestova, jakih govora, zato bih rekao da je ovo početak na jednom dugom putu na kojem ova vlada ne smije stati”, smatra Milošević.

U Varivodama ubijeno devet Srba

Hrvatski premijer Andrej Plenković prisustvovaće komemeoraciji ubijenim Srbima u dalmatinskom selu Varivodama 28. septembra 1995. godine, saznaje RTL.

U Varivodama je ubijeno devet srpskih civila, starijih osoba koje su imale između 60 i 85 godina, usprkos tome što je Oluja na tom području bila završila mjesec i po dana ranije i više nije bilo ratnih dejstava, navodi ta hrvatska televizija.

U tekstu se dodaje da je Plenkovićeva vlada, nakon poruka iz Knina da svaka žrtva zaslužuje poštovanje, kao i da nevine žrtve nemaju naciju ili vjeru, odlučila da obiđe svako mjesto gdje su ljudi stradali u ratu na prostru Hrvatske, prenose agencije.

Ukazuje se da je ta najava došla nakon što je potpredsjednik hrvatske vlade i redova srpske manjine Boris Milošević prisustvovao obilježavanju Oluje u Kininu, a potpredsjednik i ministar veterana Tomo Medved odlučio da ode u Grubore gdje su, kako je rekao, pojedinci iz hrvatskih jedinica počinili ratni zločin nad srpskim civilima.

U selu Uzdolje kod Knina danas je, dan nakon proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja” u tom gradu, održan pomen srpskim civilima koje su hrvatske snage u tom selu ubile 6. avgusta 1995. godine.

(SB/banjaluka.net)